Pražský hrad se chystá na významné výročí Karla IV.

Pražský hrad se chystá na významné výročí Karla IV.

19. 11. 2015

Výjimečné vystavení českých korunovačních klenotů doplněných replikami královských insignií z doby gotické připravuje Pražský hrad na příští rok. Výstava má být hlavním projektem oslav 700. výročí narození císaře a krále Karla IV., které Hrad zahájí 2. dubna se začátkem příští turistické sezony.

Rok věnovaný Karlu IV. si ale na Hradě užijí i ti, kdo nepůjdou na žádnou z výstav. Jak řekl ředitel Správy Pražského hradu (SPH) Ivo Velíšek, unikátním artefaktem doby Karla IV. je samotný areál Pražského hradu, v jehož exteriérech se budou oslavy také připomínat. Zmíněné výstavy pak začnou 13. května a potrvají do 28. září.

Stěžejní expozice Žezlo a koruna bude v Císařské konírně. Jejím hlavním exponátem bude výjimečně samostatně vystavená česká královská koruna. Poprvé v novodobé historii doplní namísto známých a každých pět let vystavovaných renesančních insignií (jablka a žezla) insignie gotické, které ke koruně v době Karlově patřily a jejíž repliky se speciálně pro výstavu budou vyrábět.

"Výstava v Císařské konírně není čistě výstavou klenotů, ty budou vystaveny při příští volbě prezidenta pravděpodobně ve Vladislavském sále," řekl vedoucí oddělení kultury SPH Václav Beránek. Vzhledem k tomu, že součástí expozice budou i cenné rukopisy, bude třeba podle něj ve výstavě z klimatických důvodů regulovat počet návštěvníků. Kapacita konírny je z těchto důvodů prý kolem 600 lidí denně, nelze do ní pustit tisíce lidí, které se za den přicházejí podívat na tradiční výstavy klenotů.

Počet návštěvníků chce SPH regulovat vyšším vstupným, základní vstupenka bude za 250 korun. "Pravděpodobně již v prosinci bude zahájen internetový prodej vstupenek a předprodej na pokladnách na Hradě," uvedl Beránek s tím, že návštěvníkům nedoporučuje jezdit na výstavu bez vstupenky či rezervace.

Ředitelka hradního odboru památkové péče Ivana Kyzourová řekla, že výstava představí i méně známé části souboru klenotů a zasadí je do dobového kontextu s předměty, které Karel IV. zamýšlel pro korunovaci. Vedle kopií gotických insignií, které jsou dnes součástí vídeňské klenotnice, budou vystaveny nádobky na olej, korunovační roucha či zemské relikviářové kříže a Zlatý veraikon, obraz Kristovy tváře pocházející z českého královského pokladu budovaného Karlem IV. na Karlštejně.

Korunní komora, kde jsou klenoty uchovávány, bude čtyři měsíce prázdná. "Provedeme důkladné restaurátorské práce, ty se provádějí vždy po dobu pěti dnů v pětiletých intervalech, ale nyní bude žádoucí provést důkladnou obnovu a kontrolu," doplnila s tím, že od té poslední uplynulo již 40 let.

Karel IV. Pražský hrad výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.