Vítejte na zámku s mistrem
pravěku Zdeňkem Burianem

Vítejte na zámku s mistrem
pravěku Zdeňkem Burianem

26. 5. 2015

Výběr z vrcholné tvorby ilustrátora a malíře Zdeňka Buriana představí zámek v Holešově na Kroměřížsku. "Lidé si od čtvrtka budou moci prohlédnout 250 děl, které Burian vytvořil ve 30. až 40. letech minulého století," řekl kurátor výstavy Rostislav Walica. Výstava nazvaná Z prvohor na Divoký západ vznikla u příležitosti 110. výročí Burianova narození, je hlavní výstavou letošní sezony na holešovském zámku. Některá díla zde přitom budou vystavena vůbec poprvé.

Burian (1905 až 1981) vytvořil za svůj život více než 14 tisíc ilustrací a obrazů. Ilustroval hlavně dobrodružnou literaturu. Jeho brilantní perokresby, kvaše a tempery doprovázely knihy Eduarda Štorcha, Jaroslava Foglara, Karla Maye či Julese Verna.

Výstava představuje nejen známější Burianovy ilustrace z pravěku, je také pojata jako cesta kolem světa. "Její jedinečnost je v tom, že návštěvník pomocí ilustrací Zdeňka Buriana k dobrodružným knihám procestuje v jedné souvislé linii celý svět, všech sedm kontinentů. Je to i cesta z pravěku, to je ta kratší cesta na úvod této výstavy," uvedl Walica.

Lidé uvidí například cyklus 55 ilustrací k dílům Karla Maye či Julese Verna. "Nikdy nebyla například vydaná ani vystavená obálka ke knize J.O. Curwooda Odvážná Marge O´Doonová," podotkl kurátor.

Smyslem výstavy je podle něj také vzdát hold českým cestovatelům, přestože Burian sám necestoval. "Byl jen jednou na klasické rodinné dovolené na severu Itálie. Vše bylo dílem jeho imaginace. S českými cestovateli se však přátelil," podotkl Walica.

Na výstavě budou poprvé vystaveny také některé osobní Burianovy věci, například cestovní pas, rodný list, taška, ve které nosil svá díla do tiskárny, kytara, špachtle či nůž, kterým nanášel barvy. Součástí expozice je i kinosál, ve kterém bude promítán dokument o Burianovi Soumrak indiánů. Připraveny budou doplňkové aktivity pro děti i komentované prohlídky.

Expozice vznikla spojením 14 sbírek soukromých majitelů, sbírky pražského Památníku národního písemnictví, ZOO ve Dvoře Králové, jeden obraz zapůjčila Bystřice pod Hostýnem.

Od výstavy, která potrvá do konce září, si pořádající Městské kulturní středisko Holešov slibuje velkou návštěvnost. "Jsou dvě jména českých výtvarníků, které zná každý Čech - Ladu a Buriana. Výstavu Lady jsme tady měli před třemi lety, Buriana vystavujeme teď," uvedl ředitel střediska Pavel Chmelík, který očekává asi 20 tisíc návštěvníků. Úspěšné výstavy v minulých letech, kromě Lady například díla Alfonse Muchy, vidělo podle Chmelíka kolem 15 tisíc návštěvníků.

výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%