Lidé se mohou svést
historickým metrem

Lidé se mohou svést
historickým metrem

7. 8. 2015

Obyvatelé i návštěvníci hlavního města se budou moci tuto neděli svézt historickou soupravou metra, která před 37 lety vyjela na první úsek linky A mezi stanicemi Leninova (dnes Dejvická) a Náměstí Míru. Vagony tehdejší sovětské výroby typu 81-71, jimž dopraváci i Pražané vzhledem k hranatému a tmavému designu čela přezdívaly "briketa" nebo "černá huba", nejsou od roku 2009 v pravidelném provozu.

V tomto parnu by to mohl být příjemný výlet, v metru je krásný chládek.

Organizátoři připravili celkem šest jízd historickou soupravou, které budou mapovat postupné rozšiřování "zelené" linky pražského metra. Vlaky s autentickými tabulemi, které byly před třemi lety kompletně opraveny, budou řídit strojvedoucí v dobových hnědých uniformách. Jízdu doprovodí hlášení staničního rozhlasu, která bude cestující informovat o cílové stanici a datu zahájení na daném úseku. Pro cestu metrem mohou lidé použít normální klasické jízdenky či časové kupony. 

První jízda je naplánována na 11:45 z Dejvické na Náměstí Míru. „Tato trasa přesně kopíruje čas i termín historického zahájení provozu linky A v roce 1978, kde byl tento typ vozů provozován do roku 2005,“ uvedl mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl.

Druhá jízda historické soupravy povede po trase Dejvická – Želivského, která byla zprovozněna v prosinci 1980. Při třetí jízdě zamíří cestující na úsek z Dejvické na Strašnickou, který dopravní podnik otevřel v červenci 1987. Další jízdy projedou trasu z Dejvické na Skalku, zprovozněnou v červenci 1990, a poté na stanici Depo Hostivař, která začala sloužit veřejnosti v květnu 2006. 

Cestující budou moci v historické soupravě jet i opačným směrem do nově otevřených stanic "áčka", které fungují od letošního dubna. „Šestá jízda projede celou linku, tedy úsek Nemocnice Motol - Depo Hostivař,“ dodal Štábl. 

metro naše tipy Praha
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.