Foto

V pařácích se lze zchladit
v podzemí tvrzí u Králík

9. 8. 2015

Zatímco na většině běžných turistických cílů si návštěvníci v letošním parném létě vystačí s tričkem a krátkými kalhotami, před vstupem do podzemí dělostřeleckých tvrzí Hůrka a Bouda na Králicku se musejí pořádně obléct. V bývalém opevnění československé armády vybudovaném před druhou světovou válkou v reakci na nacistickou rozpínavost je i nyní teplota jen několik stupňů nad nulou.

„Většinou lidé v autě něco mají a něco si vezmou. Máme tady čtyři erární mikiny, které můžeme půjčit, ale to je jako nic,“ upozorňuje správce obou tvrzí Luděk Vávra. 

Na Boudě teplota v létě dosahuje čtyř, na Hůrce asi sedmi stupňů. Přesto se mezi návštěvníky najdou otužilci, kteří více než hodinovou prohlídku absolvují s krátkými rukávy a v šortkách. Podle Vávry je letošní návštěvnost velmi dobrá. „Jsme spokojeni, i když i koupaliště potřebují vydělat,“ říká správce. 

Na Hůrce dosahuje délka podzemních prostor tvořených chodbami, sály a schodištními šachtami celkově téměř dvou kilometrů. Rozsáhlé je i podzemí dělostřelecké tvrze Bouda tvořené pěti objekty zvanými sruby, které jsou několik metrů pod povrchem navzájem propojeny systémem chodeb a sálů.

naše tipy pevnost výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.