Tradiční štědrovečerní
rybí polévka

Tradiční štědrovečerní
rybí polévka

16. 11. 2015

Televizní reklamy nám neomylně a s dvouměsíčním předstihem připomínají, že „Vánoce, Vánoce přicházejí…“. Všechny nám nabízejí jen to nejlepší a jedinečné, co bychom sobě nebo dětem měli koupit a bez čeho se zaručeně neobejdeme. Netvrdím, že se bez toho, co vám chci nabídnout, neobejdete, ale za zkoušku to určitě stojí a mohu to doporučit.

Z mládí si pamatuji, že táta, coby vášnivý rybář, rybí polévku měl rád, a také nesměla chybět na štědrovečerní tabuli. Tuto tradici jsem přenesl i do nynějšího manželství a rybí polévku vařím pravidelně. Takže rybí polévka, smažený kapr, vinné klobásy a domácí bramborový salát se u nás staly tradicí.

Z nedalekého Žabakoru vylovené ryby putují do vedlejších sádek, kde jsou cca 2 měsíce s přítokem čisté vody bez potravy. Jsou dobře vyčištěné a po uvedené době nejsou cítit bahnem. Kupujeme kapra o váze 3 až 4 kg. Od kamarádky, která rybí polévku nevaří, dostáváme ještě hlavu a jikry nebo mlíčí. Kdo namítne, že kapr je přežitek, nebo kapra „nemusí“, má možnost výběru z několika dalších druhů sladkovodních ryb.

Tak tedy pojďme na to:

Vezmu hlavu (nebo dvě) a odstraním oči a hlavně žábry. Pokud bych to neudělal, bude polévka hořká! Vložím do hrnce, přidám nalámané 3 bobkové listy a celou větší cibuli. Můžete přidat odřezky s ploutvemi, a pokud z kapra neděláte podkovy, tak i vyříznutou páteř se zbytky masa. Alespoň já to tak dělám. Zaliji studenou vodou, aby vše bylo potopené, osolím a vařím do měkka, cca 3/4 hodiny mírného varu. 

Vnitřnosti, zbavené žluči, střev, sádla a případně zbytků sražené krve dám krátce povařit do jiného menšího kastrolku a po vychladnutí nakrájím na malé kousky. Vývar z vnitřností vyliji. Po uvaření hlav do změknutí polévku scedím do o něco většího hrnce a nyní začíná nejnapínavější část – obírání masa z hlav a kostí. Pozor na jemné kostičky, aby se nedostaly s masem do polévky. Maso po obrání, už vychladlé, také nakrájím na malé kousky. 

Na pánvi na másle lehce osmažím na jemno nakrájenou (ne nastrouhanou) kořenovou zeleninu (3 mrkve, 3 petržele - ne pastinák - a ½ celeru) a dám vařit do vývaru. Pokud byl kapr mlíčňák nebo jikrnačka s málo jikrami, tak lehce opražím na másle hrubou krupici a přidám vařit k zelenině, která už je téměř uvařená.

Do polévky k zelenině, případně s krupicí, dám nakrájené maso a vnitřnosti. Poté doplním převařenou vodou na celkové množství cca 4l polévky, podle chuti dosolím a nechám projít krátkým varem.

Jelikož polévku vařím v době zahájení prodeje vánočních kaprů a do Štědrého dne je daleko, tak ji Jitka rozdělí vychladlou do čtyř vymytých tetrapaků od mléka a postaví do mrazáku.

Na Štědrý den se už vařením nemusíme zdržovat a odpoledne už jen stačí potřebné množství přivést k varu, zahustit jíškou z másla a hladké mouky, a okořenit špetkou na jemno nastrouhaného muškátového oříšku. Při podávání ozdobíme petrželkou a osmaženými žemlovými krutony.

Dobré chutnání!

recepty ryby
Hodnocení:
(3.9 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%