Svatý Martin je tady, ale kde má
bílého koně? Jenom na obrázku

Svatý Martin je tady, ale kde má
bílého koně? Jenom na obrázku

10. 11. 2015

Tak zase oslavíme svátek svatého Martina. Ten podle pranostiky přijíždí na bílém koni, což se mu v letošním velmi teplém roce nepodaří. Oslavy s tím spojené ale počasí nenaruší. Vinaři v 11 hodin a 11 minut otevřou první lahve letošních svatomartinských vín, na trh jih letos půjde nejvíc v desetileté historii. Ke svátku patří i do zlatova vypečená husa, kromě toho se pečou martinské rohlíčky nebo podkovy plněné mákem či povidly. Známé jsou i jako martiny, roháče, zahýbáky nebo vandrovnice.

Svatomartinské posvícení bylo od 15. století součástí hospodářského roku. Hospodáři dávali čeledi výslužku, anebo s ní uzavírali nové smlouvy, stejně jako obec s pastýřem. Chasa měla volno a slavilo se posvícení. Svatomartinské období bylo vždy spjato s časem bohatého hodování a bujarého veselí. Na mnoha místech se konaly poutě, protože svatý Martin byl patronem koní.

Služba končila začátkem listopadu i vinařům pracujícím u větších sedláků. Jelikož některá vína bývala už tou dobou ve sklepě "vyčištěna", bývalo zvykem ochutnávat úrodu novou. Tradice se drží i dnes, kdy vinaři každoročně 11. listopadu otevírají první lahve nového vína. Letos půjde na trh rekordních 2,3 milionu lahví a ročník má mít i výjimečnou kvalitu. Oslavy se konají po celé republice, hlavní košt ale vinaři mají tradičně v Brně na náměstí Svobody.

Na svátek svatého Martina lidé obvykle očekávají první sněhovou nadílku kvůli pranostice: "Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí se honí." Kůň však podle meteorologů bude mít letos blíž k barvě žluté, což předznamenává tuhou a suchou zimu. Sluneční svit na Martina rovněž značí očekávání studené nebo dlouhé zimy.

"Pro letošního Martina bude nejvíc příznačný 'velmi teplý kůň' na hranici dlouhodobých teplotních extrémů. O této možnosti však pranostiky mlčí," uvedl Český hydrometeorologický ústav na svých webových stránkách.

Jméno Martin je latinského původu, které znamená "Martův, zasvěcený bohu (války) Martovi", přeneseně "bojovný". V Česku je to osmé nejoblíbenější jméno, má ho 186 404 lidí.

Všem Martinům vše nejlepší!

pranostiky svátek svatí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%