Frida: zpěvačka ze skupiny
ABBA s nelehkým osudem

Frida: zpěvačka ze skupiny
ABBA s nelehkým osudem

15. 11. 2015

Nepříliš idylické dětství, obrovský úspěch v showbyznysu, vstup mezi šlechtickou smetánku, ale také osobní tragédie, život v ústraní a zájem o charitu. Tak by se dala ve stručnosti shrnout životní pouť zpěvačky Anni-Frid Lyngstadové, někdejší členky legendární švédské kapely ABBA. Fanoušky odnepaměti zvaná Frida slaví v neděli 15. listopadu sedmdesáté narozeniny.

V hudební branži to byla zřejmě obchodně nejlépe namíchaná čtveřice: dva muži od B - Björn Ulvaeus a Benny Andersson, a k nim dvě ženy od A - Agnetha Fältskogová a Anni-Frid Lyngstadová. První navíc nesmělá blondýnka a druhá - dnes již bývalá tmavovláska. Skupina ABBA zaplavila svět řadou hitů a ovládla diskotéky. Frida měla v té době už za sebou kariéru zpěvačky v různých menších skupinách a byla připravená na nový život. "Už mi nikdo nebude připomínat minulost," řekla.

Narážela tím na svůj původ: je totiž norským "árijským dítětem války". Narodila se 15. listopadu 1945 mladé norské dívce z poměru s německým vojákem. Fridin otec byl krátce před koncem druhé světové války z norského přístavu Narvik odvelen a jeho dcera žila až do roku 1977 v přesvědčení, že zahynul na lodi cestou do Německa. Poprvé se setkali až po 32 letech, kdy byl Fridin otec ženatý v německém Karlsruhe a měl další dvě děti. Jeho existenci pomohl odhalit až bulvární tisk.

V roce 1978 se Frida podruhé provdala. S Anderssonem, s nímž již předtím žila sedm let na "psí knížku", spolu oficiálně zůstali jen tři roky. Kromě hudební kariéry vychovávali také své čtyři děti z předchozích vztahů (Hanse a Lise-Lotte, Helen a Petera). V roce 1983 se ABBA oficiálně rozpadla, mimo jiné také možná i proto, že Agnetha si s Fridou vůbec nerozuměly. Té prý také leželo v žaludku, že novináři se většinou více zajímali o sexy zadeček křehké blondýny než o její zpěv. Naposledy ABBA koncertovala v roce 1986, v devadesátých letech několikrát odmítla nabídky na návrat, v jednu dobu byla ve hře dokonce miliarda dolarů.

Sólová kariéra

Frida se však rozhodla nezahálet a do sólové kariéry naskočila rovnýma nohama, když ve spolupráci s producentem Philem Collinsem natočila desku Something's Going On (1982). Nebylo to sice tak dobré jako tvorba její bývalé skupiny, ale skvělí muzikanti a skladatelé pro ni udělali mnoho. A tím to také skončilo. Další desku Shine (1984) už natočila doma ve Švédsku - na dalších nahrávkách zpívá jen ve švédštině.

Na začátku 90. let ji švédská královna Silvia seznámila s o čtyři roky mladším německo-švédským princem Ruzzem Reussem a Frida si ho vzala. "Nikdy jsem neměla moc štěstí, teď to bude jinak," nechala se slyšet po svatbě. Neměla však bohužel pravdu. V roce 1997 jí při autonehodě v USA zemřela dcera Lise-Lotte. Frida se poté ujala výchovy malého vnuka Jonathana. Jen rok poté nečekaně prohrál boj s rakovinou i její manžel.

Lyngstadová od té doby žije v tichosti v luxusním ráji zvaném Zermatt ve švýcarských Alpách. Nouzí rozhodně netrpí. Úspěšně investuje na burzách a její jmění má dosahovat 1,7 miliardy švédských korun (v přepočtu šesti miliard Kč). Na otázku zda ještě někdy vzpomíná na skupinu ABBA, odpovídá: "Ne, mám na starosti důležitější věci". Myslí tím třeba ekologii, ve které se angažuje. Jejím partnerem je v současnosti Brit Henry Smith, potomek zakladatelů britského knižního řetězce WH Smith.

K renesanci fenoménu ABBA přispěl v posledních letech muzikál Mamma Mia!, který měl v roce 1999 premiéru v Londýně a představil se i v pražské O2 areně. Při švédské premiéře v roce 2005 se na veřejnosti sešla ABBA v kompletním složení - poprvé po 20 letech.

Úspěch slavila také filmová verze muzikálu z roku 2008, ve které zazářili Meryl Streepová, Pierce Brosnan, Colin Firth nebo Julie Waltersová.

hudební legendy zpěvačka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%