Antihrdina Ed Harris stále čeká na Oscara

Antihrdina Ed Harris stále čeká na Oscara

29. 11. 2015

Americký herec Ed Harris, který 28. listopadu slaví 65. narozeniny, nepatří mezi největší hollywoodské lamače srdcí ani nejsilnější superhrdiny. Jeho jméno je však již po více než tři desetiletí synonymem charakterního herectví. S přehledem zvládá menší i větší, kladné i záporné role.

Harris se osvědčil například jako hlavní padouch v akčním thrilleru Skála, kde byli jeho protihráči Sean Connery a Nicolase Cage, jako organizátor záchrany vesmírné mise Apollo 13 i jako básník umírající na AIDS v Daldryho Hodinách z roku 2002. Jen Oscar mu uniká, i když byl na prestižní cenu americké filmové akademie nominován již několikrát. Nezískal jej ani za životopisné drama o průkopníkovi moderního amerického malířství Pollock z roku 2000, které sám režíroval i v něm ztvárnil hlavní roli. V roce 2012 ale získal Zlatý glóbus jako televizní herec ve vedlejší roli za snímek Prezidentské volby, kde hrál senátora Johna McCaina.

Edward Allen Harris, zvaný krátce Ed, se narodil 28. listopadu 1950 v Englewoodu ve státě New Jersey. Je ženatý s hereckou kolegyní Amy Madiganovou, mají spolu dceru Lilly. Na střední škole vynikal v americkém fotbalu, a čekalo se, že udělá velkou kariéru i v univerzitním sportu. Mladý Ed v sobě však objevil herecký talent a vášeň pro divadlo a osud jej zavál zcela jiným směrem.

herci Hollywood
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.