Šmejdi už i v politice

Šmejdi už i v politice

29. 11. 2015

Už se o tom napsalo hodně, takže všichni znají ten scénář. Atraktivní program, exkurze, pohoštění. Vše zdarma, včetně dopravy. Jedinou podmínkou je účast na prezentaci nekvalitního výrobku, běžným způsobem neprodejného. Nedávné události nám ukázaly, že se nemusí jednat o výrobek, ale i o nekvalitní politiku.

Tedy, kdy a kde to začalo? Není těžké to vystopovat. Téměř jistě již před rokem, kdy se prezident republiky nesetkal na shromáždění studentů 17. listopadu na pražském Albertově s právě příznivým ohlasem. Zřejmě už tehdy se začala připravovat strategie pro letošní veřejné vystoupení hlavy státu na stejném místě a ve stejný den. Cílem samozřejmě bylo, aby se na shromáždění nemohl účastnit nikdo, kdo by neprovolával slávu Miloši Zemanovi. Úkol nesnadný, ale hlava státu má přece určité, nemalé možnosti.

Tedy v první řadě bylo nutno prostor uzavřít a vpustit tam jen prověřené příznivce. To se podařilo. Jestli si myslíte, že SPSS (svaz přátel sovětského svazu) je minulostí, mýlíte se. Má svojí nástupnickou organizaci a právě její předsedkyně si prostor zamluvila na 17. listopadu jako organizátorka shromáždění a studentské organizace měly smůlu. Pak už zapracovala policie. Prostor vyklidila a uzavřela a před příchodem hlavy státu prohledala, z důvodu bezpečnosti. Studenti, kteří chtěli navštívit pomník, jež tento památný den připomínal, do prostoru vpuštěni nebyli. Pak tento uzavřený prostor předala organizátorům a ti už policii dávali pokyny, kdo má být vpuštěn a kdo nikoliv.

Jana Macalíková, mluvčí policejního prezídia situaci vysvětluje takto: „Úkolem policie bylo zabezpečit to prostranství pro chráněnou osobu číslo jedna, což je prezident republiky. Udělali jsme pyrotechnické kontroly a celý ten prostor jsme takzvaně zarežimovali. Poté, co jsme takto zarežimovaný a prohlédnutý prostor bezpečný předali organizátorovi, bylo už na něm, koho vpustí dovnitř. To už není záležitost Policie ČR.“

Snahu studentů položit květiny při výročí 17. listopadu k pamětní desce na pražském Albertově, kde se mělo o několik hodin později konat shromáždění příznivců prezidenta Miloše Zemana, označil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček za připravenou provokaci. Řekl to ve středu v České televizi.

Po zkušenostech z minulého roku, letos byl před tribunou vymezen uzavřený prostor do vzdálenosti, na kterou by bylo možno cokoliv hodit. Tento prostor by vypadal podivně, když by zůstal prázdný. Naopak, naplněný občany, kteří provolávají slávu Milošovi Zemanovi a nesou i příslušné oslavné transparenty, to by byl obrázek pro média. Ať celá republika vidí, jak Pražané oslavují svého oblíbeného prezidenta.

Kde vzít těch několik desítek lidí provolávajících slávu a nadšeně tleskajících při projevu? Zda to dostal hradní kancléř Vratislav Mynář za úkol a nebo se sám nabídl, že to zařídí, to není rozhodující. Ale po té, co ho prezident nechává v úřadu navzdory tomu, že neprošel a nikdy ani nemůže projít zákonem předepsanou bezpečnostní prověrkou, je tak loajální, že bych sázel na jeho vlastní iniciativu.

Kancléř pochází z moravské obce Osvětimany. Zde je známou a veřejně velmi činnou osobou, podnikatelem a členem zastupitelstva. Proto se také zde objevily plakátky, zvoucí na zájezd, který se je tak shodný se zájezdy, které organizují ostatní „šmejdi“. Zdarma zájezd do hlavního města. Zajištěna nejen doprava, ale i atraktivní exkurze do veřejnosti nepřístupných prostor Pražského hradu, kde bude připraveno pohoštění. Ovšem s účastí na shromáždění na podporu prezidenta. Zadarmo vám nikdo nic nedá. To je samozřejmé. Z náměstí odjíždí v 9:00 hod. autobus. Druhý autobus byl vypraven ze Zlína. Prakticky byla celá akce organizována soukromými osobami. Nejen starostou obce Osvětimany Otakarem Berkou (KSČM), ale také asistentkou náměstka hejtmana Zlínského kraje Hanou Petržalkovou. Ta uvedla, že z pověření 1. místopředsedy KV SPO (Zemanovců) Lubomíra Nečase.

Po příjezdu do Prahy byly účastníkům rozdány připravené transparenty s velkým, výrazným nápisem „AŤ ŽIJE ZEMAN“. A to ve dvou variantách. Jedna varianta byla jen text a druhá s textem a podobiznou. Starosta zařídil průchod do prostoru přímo před podiem. Jakým způsobem probíhal nábor ostatních „příznivců“, kteří byli po skupinkách na shromáždění vpouštěni, to nelze prokázat. Jistě na shromáždění byli i příznivci Martina Konvičky, předsedy hnutí „Blok proti islámu“, který se na pódiu také angažoval.

Po úspěšné demonstraci autobusy zájezdu zamířily na Pražský hrad. Projely bez jakékoliv kontroly do garáží prezidentské kanceláře a tito privilegovaní návštěvníci bez bezpečnostní kontroly byli provedeni reprezentativními prostorami, do kterých mají šanci vstoupit jen ti nejvyšší domácí a zahraniční političtí činitelé. Pozdravil je sám pan kancléř a nabídl jim „drobné občerstvení“. Podle fotografií a filmových záznamů docela dost bohatý raut. Elegantní číšníci, luxusní nádobí. Jak pro zahraniční diplomatickou návštěvu.

Není divu, že se zájezd líbil účastníkům i pořadatelům. Mně osobně ne. Kdo ho financoval, se zatím nepodařilo žádnému novináři dohledat. Když bychom si objednali podobný zájezd u cestovní kanceláře a k tomu tak bohaté pohoštění s obsluhou u cateringové společnosti pro cca 80 lidí, to by se nám asi protočily panenky. Ale jak už jsem zde v textu uvedl, nic není zadarmo. Když se chci prezentovat v médiích jako populární politik a přitom jím nejsem, to se musím dost plácnout přes kapsu. (Přes státní?) Nejde jen o peníze. Otázek je víc. Ale ty už si položte sami.

                                                                                                         

Článek je psán na základě všeobecně dostupných, formálně ověřených, veřejněprávních zdrojů. Např.:  

Česká televize
Lidové noviny
Ukacko.cz
Blesk
Eurozpravy.cz
Parlamentní listy

     

 

     

glosa politika
Hodnocení:
(3.6 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.