Kometa spisovatele Marka Twaina zářila 75 let

Kometa spisovatele Marka Twaina zářila 75 let

1. 12. 2015

Význam díla Marka Twaina, který se narodil před 180 lety, 30. listopadu 1835, přesahuje žánr dětské knihy a tento americký spisovatel i cestovatel bývá právem označován za jednoho z otců moderní americké literatury. Dnes je ale autor četných povídek a bývalý říční kapitán asi nejvíce známý jako autor Dobrodružství Toma Sawyera a navazujícího Dobrodružství Huckleberryho Finna.

Mistrný vypravěč a pozorovatel života, který se narodil jako Samuel Langhorne Clemens, procestoval během svého života nejen Spojené státy, ale také pořádný kus světa. Zavítal i do střední Evropy a se čtenáři se neopomněl podělit ani se svými zážitky z Mariánských Lázní, které popsal s (pro něj) typickou nadsázkou a laskavým humorem. Nejvíce ale Twaina proslavila díla spjatá s líným a majestátním veletokem, který na přelomu 50. a 60. let 19. století důvěrně poznal i jako lodivod jednoho z parníků.

Řeka Mississippi nechyběla v Dobrodružství Toma Sawyera (1876) ani navazujícím Dobrodružství Huckleberryho Finna (1884), které Ernest Hemingway označil za začátek moderní americké literatury. Idylické Twainovo vzpomínání na vlastní dětství od té doby vychází po celém světě. Twain napsal během svého plodného života na pět desítek knih, ze kterých čeští čtenáři znají i Prince a chuďase, odehrávajícího se v Anglii 16. století, nebo jednu z prvních vlaštovek sci-fi literatury, satirický román Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše.

"Na svět jsem přišel v roce 1835 spolu Halleyovou kometou (přesněji řečeno dva týdny po jejím průletu kolem Země). Ta se vrátí příští rok a čekám, že s ní zase odejdu," řekl Twain rok před smrtí. A bohužel se nemýlil, zemřel 21. dubna 1910 ve svém domě v Connecticutu na infarkt jen den po nejbližším přiblížení proslulé létavice k Zemi.

Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.