Vánoční návštěva Zrcadlové síně Klementina

Vánoční návštěva Zrcadlové síně Klementina

25. 12. 2015

Krásné vánoční svátky, přátelé! Nevíte, kam zajít v Praze, nejenom v tento sváteční čas? Navštivte Zcadlovou síň Klementina. V této  překrásné, mystické síni se pořádají téměř každý den zejména koncerty.                                                                             

Naposledy jsem zde byla na výstavě originálu Vyšehradského kodexu, viz článek: Viděli jsme Vyšehradský kodex.

Využila jsem informaci Vladky Novákové, která na i60 napsala o chystané zajímavé akci, melodramu Emila Viklického Tajemství člověka. Koncert proběhl  právě v Zrcadlové síni Klementina minulý týden. Touto akcí se uzavíral rok 2015 jakožto "rok Václava Havla a Izraele". Naše diplomatické styky s Izraelem byly (jako ve všech soc. státech kromě Rumunska) přerušeny v roce 1967 a navázal je až Václav Havel po r. 1989 svou první cestou do Izraele.

Herci Táňa Medvecká a Jaromír Meduna přednesli útržky z projevů a dopisů Václava Havla  za doprovodu našeho jazzového kvintetu s izraelským saxofonistou. Byl to nádherný jazzový zážitek.  

Před koncertem probíhala v Zrcadlové síni velice přísná bezpečnostní opatření. I já jsme musela jmenovitě několik dní předem nahlásit naší účast. Uvítací řeč měl izraelský velvyslanec v Praze Garry Koren. Dále byli přítomni někteří členové diplomatického sboru a parlamentu. Ze známých osobností jsem zahlédla například PhDr.Jiřinu Šiklovou.

Na závěr koncertu byli všichni hosté pozváni na vynikající izraelské víno. Procházka noční Prahou umocnila náš zážitek. Přiznám se, že jsem musela překonat nepatrnou obavu z možnosti teroristického útoku. Svět již není jako byl. Izraelský lid v sevření nepřátel je odvážný a hrdinský.  Naučte se žít za plotem,“ vzkazuje izraelský velvyslanec v Česku Garry Koren. Jak prý totiž ukazuje izraelská zkušenost, plot může svobodu i chránit. Jsem ráda, že naše republika stojí na straně této země. Naštěstí se zdá, že plot nebudeme potřebovat. A to by bylo dobře pro všechny. Mír a pokoj lidem dobré vůle.

 

Náboženství Praha Židé
Hodnocení:
(3.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.