Diane Keatonová: módní ikona i v sedmdesáti
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Diane Keatonová: módní ikona i v sedmdesáti

5. 1. 2016

Je nezaměnitelně svá - v klobouku a kalhotovém kostýmku, roztěkaná a zbrklá Annie Hallová alias Diane Keatonová. V hlasitém úžasu a v neustálém pohybu hraje, režíruje, fotografuje, zpívá, obchoduje s realitami a edituje knihy o umění. Právě slaví sedmdesátiny.

Byly doby, kdy Keatonová o své životní roli nechtěla ani slyšet, teď se k ní zase hlásí. Je fakt, že jí tehdejší partner, režisér Woody Allen, psal přímo na tělo, a její rodné příjmení Hallová použil také, stejně jako její přezdívku Annie.

V roce 1978 dostala za roli v tomto filmu, který je hořkou anekdotou o vztahu muže a ženy, Oscara: "Annie mi dala všechny moje příležitosti. Dala mi život a přinesla mi uznání, jehož by se mi bez ní nikdy nedostalo," tvrdí Diane Keatonová.

Ve filmu také oživila módní styl, který vytvořila Marlene Dietrichová a Katharine Hepburnová, kdy ženy po celém světě začaly nosit obleky a vázanky.

S Allenem se Keatonová seznámila v New Yorku, kde se po studiích herectví v rodném Los Angeles (narozena 5. ledna 1946) uplatnila v muzikálech, z nichž si podle ní všichni pamatují jen to, že se odmítala svléknout: "Ale nemějte mě za puritánku, pro Nancy Meyersovou jsem šaty sundala."

V roce 1970 ji Allen obsadil do své broadwayské hry Zahraj to znovu, Same. Měla veliký úspěch, Allen podle hry natočil s Keatonovou i film, začali spolu žít a točit další filmy, například Manhattan, Spáč, Láska a smrt nebo Interiéry.

Vůbec první filmový part nabídl Keatonové F. F. Coppola v legendárním Kmotrovi (1972), kde se seznámila s jinou svou láskou, Alem Pacinem. Po rozchodu s Allenem nějaký čas žila s Warrenem Beattym a objevila se v jeho filmu Rudí (1981) jako bohémská novinářka Louise Bryantová.

A v romantické komedii Lepší pozdě nežli později (2003) si zase zahrála s Keanu Reevesem, ztělesnili věkově nerovný pár a filmovou zápletku údajně po letech přenesli i do soukromí.

Komedie jsou vůbec parketou Keatonové - v Baby Boomu (1987) ztělesnila vytíženou manažerku, která je zde dne na den nucena postarat se o malé dítě.

V Klubu odložených žen (1996) se zase spolu s Bette Midlerovou a Goldie Hawnovou rozhodla pomstít záletným manželům, kterým prý daly svá nejlepší léta. Mezi oscarovými nominacemi se ocitla i za roli obětavé, ale smrtelně nemocné Bessie z filmu Marvinův pokoj.

Zaujalo ji i režírování a produkce - natočila dokument Nebe, filmy Tajný spolek nebo Hrdinové mého dětství, jednu epizodu televizního seriálu Městečko Twin Peaks. A také hudební videoklipy.

Keatonová je proslulá množstvím nefilmových aktivit. Vydala několik fotografických knih, často edituje i cizí snímky. A zpívání je prý pro prý ni víc než hraní, dělá ji šťastnou: "Je to natolik intenzivní pocit, že ho lze přirovnat snad jen k lásce. Cítím při něm dojetí a radost, a hlavně jde o velmi niterný prožitek. Jsem to víc já."

Žije sama, po padesátce adoptovala dvě děti. A za 18 let vystřídala 15 domů: "Nikde dlouho nevydržím. Je to vysloveně postižení. Když nějaký dům vlastním, představuju si, jaký jiný bych mohla mít. Na jednom dělám, další hledám. A takhle to mám se vším, nejen s baráky."

film herci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.