Pánové, choďte k lékařům
Ilustrační foto: pixabay.com

Pánové, choďte k lékařům

17. 1. 2016

O tom, že se muži méně starají o své zdraví než ženy, už bylo napsáno hodně. Poslední statistiky však ukazují, že problém nejenže přetrvává, ale roste.

Český statistický úřad spočetl, že zdravotní pojištovny platí mnohem vyšší výdaje za muže ve věku nad šedesát let, protože je v tomto období postihují mrtvice a infarkty častěji než ženy. Ženy tyto potíže mají obvykle až o deset let později. Například v roce 2010 vydaly pojištovny na ošetření českých mužů ve věku mezi šedesáti a šedesáti devíti lety v průměru čtyřicet tisíc pět set korun na jednoho, za ženy to bylo necelých třiatřicet tisíc na osobu. O tři roky později rozdíl vzrostl, muži stáli stejně, na ženu se platilo v průměru o tisícovku méně.

Závěr je jasný: starší dámy jsou méně nemocné než muži stejné věkové kategorie. Navíc je tady ještě jeden fakt: Ženy častěji chodí na prohlídky, zatímco muži ne, takže muži své zdravotní problémy takzvaně tají. Kdyby netajili, byly by náklady na ně ještě vyšší. Čím to je? V tom věku se takzvaně sčítá, jak se o sebe člověk celý život staral. Jak jedl, jestli cvičil, sportoval, pil, kouřil. Jistě, za mnohé mohou geny, ale zanedbaná prevence taky hodně znamená.

Podle průzkumu, který dělala britská společnost Fórum pro mužské zdraví, čtyři pětiny mužů odmítají navštívit lékaře, když se necítí dobře a vyrazí k němu, až když je jim opravdu zle. Například, když mají potíže s vylučováním, běžně trvá rok, než se jdou poradit, proč tomu tak je. V případech, že jde o onkologické onemocnění je samozřejmě pozdě. Čtvrtina mužů jde s potížemi k lékaři po půl roce, to dotazovaní označili jako brzy. Takto se chovají, když jim je třicet, čtyřicet, padesát a pak v šedesáti se potíže projeví s plnou parádou. Dá se s tím něco dělat? Ne. Pokud partnerka muže nabádá, aby k lékaři šel, dotyčný se zlobí a stejně tam nejde. Pokud ho nenabádá, nejde tam také, ale aspoň je doma klid.

"Většina lékařů vám potvrdí z vlastní zkušenosti, že ženy o sebe více dbají," říká kardiochirurg Jan Pirk. "To znamená, že se ženy zajímají o to, co jedí, o cvičení a také častěji chodí na preventivní prohlídky a díky tomu se dá řada jejich nemocí odhalit už v raném stádiu," vysvětluje.

Ovšem pozor, ne za vše si muži mohou sami. Je sice fakt, že muži se častěji potýkají s nemocemi srdce a umírají na infarkty už v padesáti, což je u žen výjimečné, ale podle kardiochirurga je to do určité míry způsobeno i hormony. Ženy jsou proti nemocem srdce více chráněny hormony až do období menoupauzy. Každopádně péče o zdraví je oblast, ve které by se pánové od žen mohli učit. Oni to sice neradi slyší, ale je to tak.

"Scházíme se s kamarády jednou za dva týdny v restauraci na kulečníku a z jednoho si děláme legraci, že je hypochondr," vypráví jednasedmdesátiletý bývalý technik Josef z Ostravy. "On chodí dvakrát ročně k praktickému lékaři a když zrovna probíhá nějaká hromadná výzva, třeba že bychom si měli nechat vyšetřit tlusté střevo či něco takového, přímo se raduje a spěchá tam jako první. Před půl rokem přesvědčil jednoho z kamarádů, aby šel s ním. A našli mu nádor. Lékaři jasně řekli, že mu zachránilo život, že přišel. Kdyby přišel o rok později, bylo by pozdě. Trochu nám zatrnulo, ale už to přešlo. Já bych na to vyšetření nešel, nedovedu si představit něco takového dobrovolně podstoupit," říká.

Jeho žena se kvůli tomu na něj velmi zlobí. "Je jak malé dítě, které se bojí doktora. Ani ten příklad, kdy kamarádovi vyšetření zachránilo život, nepomohl. Prostě ho tam nedostanu, přitom jí samé salámy a nezdravé věci, které k rakovině tlustého střeva napomáhají," vysvětluje.

Kdo žije ve vyšším věku v páru, určitě podobné neshody kvůli starání se o zdraví zná. Lékaři evidují hodně případů, kdy ženy své partnery doslova přivlečou do ordinace a opravdu se prokáže jejich podezření, že něco není v pořádku.

"Manžel trávil na toaletě čím dál více času," říká devětapadesátiletá Jana z Prahy. "Když jsem jen něco nadnesla v tom smyslu, byl oheň na střeše. Po roce se kroutil bolestmi a odvezla ho záchranka se selháním ledvin," dodává. Podobné případy by vydaly na řadu článků. Ale stejně by se tím nic nezměnilo. Vztah k vlastnímu zdraví je holt jedním z největších rozdílů mezi muži a ženami.

 

nemoci zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.