Guth-Jarkovský: první ceremoniář T. G. Masaryka
Mezinárodní olympijský výbor, druhý zleva stojí Jiří Stanislav Guth-Jarkovský. REPRO: wikimedia.org

Guth-Jarkovský: první ceremoniář T. G. Masaryka

22. 1. 2016

Proslavil se především tím, že formuloval pravidla společenského chování, které sepsal do několika knih. Stál také u zrodu novodobého olympismu i Klubu českých turistů, prezidentu Masarykovi radil s hradním protokolem a k tomu hojně cestoval, psal a překládal.

Před 155 lety, 23. ledna 1861, se narodil Jiří Stanislav Guth-Jarkovský.

Byl rodákem z Heřmanova Městce a sám sebe nejčastěji označoval za spisovatele - psal cestopisné i beletristické povídky, je autorem několika románů a nesčetného množství článků do novin a časopisů. Účastnil se i práce na Ottově slovníku naučném, kde zpracovával hesla z hudebního, geografického a matematického oboru. Do češtiny přeložil díla tří desítek francouzských a německých autorů (Zola, Balzac, May).

Svá díla podepisoval různými pseudonymy, z nichž si jeden, Stanislav Jarkovský, roku 1919 dal oficiálně připojit ke svému jménu. Úspěch jeho Společenského katechismu jej povzbudil k vydání dalších spisů, například katechismu pro turisty, nazvaného Turistika, nebo dílka Tramvajový zřízenec po stránce společenské.

Jarkovský se též stal prvním ceremoniářem prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Znám je i jako velký propagátor sportu a spoluzakladatel Mezinárodního olympijského výboru. Sám však tělocvičným aktivitám příliš neholdoval - byl přispívajícím, nikoliv cvičícím členem Sokola.

Zemřel 8. ledna 1943 v Náchodě.

etiketa osobnosti spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.