Můj seniorský život: Být sama sebou
FOTO: archiv autorky

Můj seniorský život: Být sama sebou

24. 1. 2016

Poker face. Výraz, který doplnil můj slovník teprve před několika lety, přestože podstatná část mého života, ne nevýznamná, byla provázena strnulostí navazující na úvodní větu.

Zrození v den, kdy se město otřásalo v základech dopadajícími bombami na nedaleký Berlín, jsem odmítala natolik houževnatě, že jsem málem matku připravila o život. Nechtělo se mi na svět! Můj život začal více než dramaticky, a když už mi byl darován, dostala jsem do vínku přísnou výchovu s absencí projevů emocí. A tak jsem dalším životem procházela plna emocí a vášní, ale s kamennou tváří. Byla jsem hnána touhou po seberealizaci, touhou po životě. Plně jsem se věnovala profesnímu růstu, ale v osobním životě jsem se stále více vzdalovala představě, kterou jsem o partnerství měla.

Seniorský věk začal, v mém pojetí, odchodem na „zasloužilý odpočinek,“ ale dlouhodobá nemoc v rodině nevěstila žádný odpočinek, naopak jsem na osm let vypadla ze života. Nebyla jsem paní svého času, na koníčky nabylo ani pomyšlení a pozvolna se vytrácela spolu se slovní zásobou i chuť do života.

Píše se rok 2016 a touha po životě se vrátila mnohem intenzivněji, zralejší, než bych očekávala. Nestíhám! Smutné období jsem překonala s pomocí adoptované psí slečny, navázala kontakty se spolužáky, sousedy, stromy i květinami. Konečně přišel čas vnímat krásu kolem v celé její dokonalosti.

Opět jsem začala pěstovat květiny, navštěvovat koncerty a divadelní představení, znovu jsem objevila krásu s l o v a, a to považuji za svůj dosavadní největší seniorský úspěch. První nesmělé články zveřejněné na i60 ve mně vyvolaly nečekanou euforii a další dny strávené s portálem nadobro změnily můj seniorský život. Výraz mé tváře začal konečně odrážet stav nitra.

Závěrem si dovolím parafrázovat citát související s básní Jana Nerudy „Vším jsem byl rád“, a to větou: „Vším, čím jsem byla, byla jsem ráda.“

Jsem konečně připravena užívat si další seniorský čas na plný úvazek. Cítím se být sama sebou.

 

 

Můj seniorský život - nová soutěž magazínu i60 o zajímavé ceny. Jaké je to být seniorem? Jak prožíváte toto období života? Co vám seniorský věk vzal a dal? Jak se změnil váš život po odchodu do důchodu? Jak se bavíte v seniorském věku, co nejčastěji děláte? Jste aktivním seniorem, anebo většinu času trávíte sami? Napište nám do nové čtenářské soutěže magazínu i60 své příběhy a postřehy, povídky, glosy. Více o soutěži se dozvíte zde.

 

Můj seniorský život
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.