Miroslav Donutil: Provázek, Národní i maršál Malinovskij
REPRO: ČT

Miroslav Donutil: Provázek, Národní i maršál Malinovskij

6. 2. 2016

Svoji divadelní kariéru začínal v divadle Husa na provázku, kde účinkoval již během studií herectví na brněnské JAMU. Od roku 1990 byl také členem činohry Národního divadla, kterou v roce 2013 opustil, nadále zde ale hostuje. Popularitu mezi širokou diváckou veřejností si získal desítkami nezapomenutelných televizních a filmových rolí a je ceněn také jako vypravěč lechtivých historek. Osmkrát zabodoval jako vítěz kategorie herec v anketě TýTý a za rok 1998 se stal držitelem Českého lva za výkon ve snímku Věry Chytilové Pasti, pasti, pastičky.

Oblíbený herec Miroslav Donutil slaví 7. února oslaví 65. narozeniny.

Rodák z Třebíče nastoupil do stálého angažmá v Divadle Na provázku v roce 1973 a ukončil ho až v roce 1990 přestupem do Národního divadla. Donutil patří do silné herecké generace, která se začátkem 70. let zrodila právě v Brně. K Donutilovým spolužákům patřili Pavlové Zedníček a Trávníček či Svatopluk Skopal, o pár ročníků výše studovali Bolek Polívka nebo Jiří Bartoška.

V povědomí brněnského publika zůstávají jeho úlohy v kultovní Baladě pro banditu i dalších inscenacích. Z divadelního příběhu o Nikolovi Šuhajovi vyšel režisér Vladimír Sís, který v roce 1978 muzikál převedl na filmové plátno (opět s Donutilem).

Během působení v pražském Národním divadle ztvárnil téměř dvě desítky rolí, z nich však pouze několik komediálních. V současné době ho mohou diváci vidět v Národním divadle jako Truffaldina ve Sluhovi dvou pánů a Jakuba Buška ve Stroupežnického Našich furiantech. Hra Sluha dvou pánů měla premiéru v roce 1994 a když začal Donutil v září 1994 situační komedii Carla Goldoniho z roku 1745 s režisérem Ivanem Rajmontem zkoušet, bylo mu 44 let.

Donutil hrál například ve filmech Tankový prapor, Černí baroni, Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Pelíšky, Želary nebo Román pro ženy. Z Pelíšků, kde ztvárnil kovaného komunistického lampasáka, si asi všichni pamatují legendární přípitek „maršál Malinovskij“.

Hrál také v mnoha seriálech, věnuje se i dabingu a populární je také jako vypravěč. "Dobré je to, že u nás se může míchat práce v televizi, ve filmu a divadle, což ve světě není běžné. Já osobně upřednostňuji, když se to střídá," řekl před lety Donutil, který vydal několik knih a zvukových nosičů. 

Miroslav Donutil je od roku 1977 ženatý, s manželkou Martinou mají dva syny. Mladší syn Martin se také věnuje herectví. Prostor k pomyslnému hereckému souboji Miroslava Donutila a jeho syna Martina vytvořila Husa na provázku v inscenaci Amadeus, ve které starší z Donutilů hraje Antonia Salieriho a Donutil mladší Wolfganga Amadea Mozarta.

 

divadlo film herci osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.