Čapí hnízdo aneb Co politiky nezajímá
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Čapí hnízdo aneb Co politiky nezajímá

24. 3. 2016

Sněmovna se dlouze zabývala a ještě bude zabývat kauzou Čapí hnízdo. Asi odůvodněně. Ale je to další z jednání, dnů a hodin, kdy se politikové zabývají sami sebou: svými kauzami, svými zájmy, osobními výpady, obstrukcemi místo konstruktivních jednání.

Nepovšimnuto tak zřejmě zůstane, že by se měl projednávat i poměrně důležitý zákon o způsobilosti k vykonávání povolání lékařů. Zákon, který ze seznamu základních odborností lékařů vyškrtává geriatrii. Populace nám stárne, ale obor, který je u nás vcelku dobře etablován, přestane existovat. Stane se pouze nástavbou, a to jen na vnitřní lékařství, takže se možnost získat kvalifikaci v tomto oboru oddálí a zúží jen na „hotové“ internisty.

O geriatrii není nikdy rvačka, ale nyní bude zájemců nepochybně ještě méně. Potýkáme se s nedostatkem lékařů. Mladí, kteří tu nemají závazky, odcházejí stále častěji do zahraničí, mnohdy otráveni právě byrokratickým a složitým, doslova nepřátelským systémem vzdělávání. Na geriatrických pracovištích zůstává a pracuje mnoho lékařek, mnohé z nich mají malé děti či děti školního věku. Jejich práce je nedocenitelná a nedoceněná. O obor mají zájem, pracují kvalitně a měly by mít možnost získat v tomto oboru i kvalifikaci. Vím to ze zkušenosti vlastního pracoviště. Odchod zpět na několikaletou stáž pro ně prakticky nepřipadá v úvahu.

Nad zrušením geriatrie se pozastavují i mladí kolegové, kteří mají o obor zájem, i medici, kterým se tento krok v době stárnutí populace zdá nepochopitelný. Pod jejich otevřeným dopisem je již více než 150 podpisů.

Ministerstvo zdravotnictví navíc schválilo Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc a další obdobná onemocnění na léta 2016-2019. V bodě 9.2 tohoto akčního plánu je uvedeno v kolonce „úkoly“: Podpora vzdělávání lékařů v oborech, které se zabývají péčí o osoby s demencí. U „termínu“ je uvedeno „průběžně“ a jako indikátory či výsledky mají sloužit „Údaje o počtu zařazených školenců a o počtu absolventů v oborech… Geriatrie, Gerontopsychiatrie, Medicína dlouhodobé péče a Paliativní medicína“, za plnění je zodpovědné Ministerstvo zdravotnictví. Zdroje mají být z rozpočtu Ministerstva zdravotnictví.

Národní akční plán byl schválen počátkem února, tedy zhruba ve stejné době, kdy Ministerstvo zdravotnictví vydalo návrh zákona, který ruší geriatrii jako základní obor a vyhlášky, která neobsahuje další jmenované obory, tedy vlastně tím navrhuje jejich zánik. Populace nám stárne, lékaře ale budeme vzdělávat jako pro minulé století.

Zřejmě nás ale zajímají jiné, důležitější body jednání našich politiků. Nebo ne?

 

Autor: Iva Holmerová

MUDr. Ph.D. Iva Holmerová je předsedkyní České gerontologické společnosti a spoluzakladatelkou České alzheimerovské společnosti. Od roku 1992 pracuje v Gerontologickém centru v Praze 8 – Kobylisích. Zabývá se geriatrií, medicínou stáří, ale postupně čím dál tím více i dalšími otázkami, které se stářím, postavením seniorů a rodinných pečujících i službami pro seniory souvisejí.

gerontologie glosa Iva Holmerová
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%