Nové technologie pro zábavu na internetu či ve virtuální realitě
ILUSTRAČNÍ FOTO: klient

Nové technologie pro zábavu na internetu či ve virtuální realitě

3. 5. 2016

Zábava tvoří nedílnou součást každodenních aktivit, díky nimž se člověk může udržovat stále mlád, i když mu jeho rodné číslo napovídá trošku něco jiného. Velká část činností nicméně vyžaduje ke spokojenosti přítomnost společnosti, nebo je s ní minimálně o mnoho atraktivnější.

Naskytnou se však situace, kdy se ideální společník hledá obtížně. V moderní době ovšem dokáží nejnovější technologie zkrátit vzdálenost natolik, že i osoby na druhé straně planety se mohou ocitnout ve vašem obývacím pokoji. Klíčovým médiem pro tuto formu komunikace je internet. Ten nabízí k přenosům obrazu a zvuku zároveň i možnost nejrůznějších her a zábavy, díky kterým se rozšířily vzájemné interakce i o společné zážitky. Co všechno si tak můžete dopřát?

Klasika známá ze stolních her

Krásným příkladem klasické hry, která se pomalu ale jistě přesouvá do onoho světa na nekonečné síti, jsou šachy. Hra, kde spousta zkušeností a stovky odehraných partií jsou bezesporu výhodou, se prezentuje ve dvou základních herních formách. První z nich je duel proti umělé inteligenci počítače, u něhož lze nastavit úroveň obtížnosti tak, aby simuloval ideálního herního partnera. Druhá varianta pak spojí dva skutečné hráče, kteří se standardně utkají v této královské hře, aniž by o sobě museli dát něco vědět oponentovi na druhé straně přijímače. Někde se nabízí i možnost registrace se zveřejněním údajů, podle kterých lze tušit, o koho se na druhé straně šachovnice jedná. Nabízí se tak možnost cíleně vybírat své protivníky, třeba z řad vlastních známých.

Logické a vědomostní hry

Všeobecně je známo, že hravá mysl zůstává déle svěží. Velký podíl na tom mají také hry, v nichž je potřeba zapojit logické myšlení nebo jinak namáhat zlenivělý mozek. Oblíbené křížovky a sudoku tak místo vyčkávání na nové vydání časopisu či denního tisku nahradí elektronické médium s nekonečným zdrojem těchto hlavolamů. Zájem na tom má například i australská vláda, která vytvořila své vlastní stránky pro seniory, kde nabízí nejen tyto dva prostředky pro udržení mozkové kapacity, ale přidává také každodenní vědomostní soutěže nebo třeba moderní kódovanou formu křížovky. Podle očekávání se nový web setkal u protinožců s velkým úspěchem.

Karetní hry dlouhodobě vévodí

Tradiční počítačová hra přístupná snad od dob vůbec prvních počítačů je Solitaire. S tou se ovšem pouze zbavíte nudy, o přílišném sociálním kontaktu se hovořit nedá. Možná i právě to je důvod, proč je vůbec nejhranější hrou internetového světa elektronický poker. Na pochopení jednoduchá hra se základem v Americe si získala místo na výsluní kombinací kvalitní zábavy, rozumných doušků adrenalinu a zároveň přijatelností oné společenské události. Ke stolu si k rozdávajícímu totiž sedá až devět hráčů z celého světa, což lze již označit za početnou společnost. Pokud ovšem chcete udělat podobnou akci pro skupinu svých vlastních známých, nabízí se internetová vymoženost, do které lze pozvat předem vybrané hráče, s názvem Home Games.

Domácí hry, jak v překladu zní forma soukromého on-line pokerového klubu, jednoduše usadí pozvané hráče k jednomu hracímu stolu a zbytek pravidel nechává na domluvě samotných hráčů. Jaká varianta pokeru tak bude praktikována a za kolik budou pomyslné sázky, vybírá každý pořadatel karetního dýchánku sám.

Virtuální návštěva turnajů

Kdo raději pojí zábavu s aktivním pohybem namísto přílišného dumání nad správnými volbami, může najít zalíbení ve světě konzolí s interaktivními ovladači. Snadno tím v domácím prostředí docílíte tenisových dvorců pro zápasy světových es, postavíte se na start lyžařských závodů, ač stále budete v teple svého obýváku, nebo navštívíte turnaj v bowlingu. Právě bowlingu se dostalo v posledních letech velké obliby. Když pak nedávno v Americe navíc vznikla i národní seniorská liga, strhla se o místa ve virtuálním bowlingovém turnaji intenzivní sháňka.

Turnaj tak přináší minimálně čtyřem členům každého týmu jistotu základních sedmi herních účastí v rámci jednotlivých lig. Pravidelně vždy jednou týdně. Nejlepší týmy posléze pokračují ve vyřazovacích soubojích. Vše následně přehledně zobrazí oficiální stránka této události, kde každý z hráčů starší padesát let může sledovat výsledky a statistiky nejen svého týmu, ale všech účastníků v aktuálně jedenačtyřiceti divizích po osmi týmech. Celkem se i s náhradníky v jednotlivých mužstvech vyšplhal počet účastníků k téměř dvěma tisícům.

Pravá polštářová bitva

Na postřehu dokáže skvěle zapracovat například již téměř kultovní hra střílejících se polštářků s názvem Bulánci. Jedná se o vyloženě oddychovou hru, která dokáže zaujmout svou až triviální snadností. Vtip spočívá v jednoduché akci znovu proti umělé inteligenci, nebo při hře více hráčů ve střetnutích proti sobě rovným. Během devadesáti vteřin tak rychlými hmaty na klávesnici načechráte peří nejen virtuálnímu polštáři, ale následně na noc i tomu vlastnímu.

Z mezinárodních statistik vyplývá, že více než čtvrtina hráčů videoher je starších 50 let. Není tedy třeba mít zbytečné obavy, co si kdo pomyslí o tom, že trávíte volný čas s moderními vymoženostmi. Stud v dnešní době musí jít stranou, pokud se chcete vymanit ze zaběhlého stereotypu a poznat spoustu nového. A to internet, jakožto médium neustále se obměňující a vyvíjející, bezpochyby nabízí.

počítače počítačové hry zábava
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%