Kde domov můj: Lipany
FOTO: Lipany (www.cestyapamatky.cz)

Kde domov můj: Lipany

24. 5. 2016

V předchozí soutěži Místo, které mám ráda, jsem popsala své rodiště - Kouřim. Dnes bych k tomuto popisu chtěla připojit popis významné události, která se odehrála nedaleko, jen co by kamenem dohodil. Byla to bitva u Lipan, o které se učí děti ve školách a každý Čech o ní ví.

Lipany jsou nevelká vesnička s necelou stovkou obyvatel, o které by asi věděl málokdo, nebýt této velké historické události.

Dne 30. května roku 1434 se zde schylovalo k významné bitvě, která měla rozhodnout o dalším osudu Českého království. Stála proti sobě vojska husitů pod vedením Prokopa Holého se sirotky pod vedením Jana Čapka ze Sán a panskou jednotou katolíků a umírněných husitů pod vedením Diviše Bořka. Přestože husité byli zpočátku ve výhodnější pozici, protože na mírném návrší zbudovali svou pověstnou vozovou hradbu, podlehli lsti soupeře, nechali se předstíraným ústupem z hradby vylákat a v poli byli přemoženi skrytými oddíly panské jednoty. Jen část bojovníků pod vedením Jana Čapka se zachránila útěkem za hradby blízkého Kolína. Konec husitských bojovníků byl strašný, většina jich padla v boji a zajatci byli nahnáni do stodol a upáleni. Padl i Prokop Holý. To byl konec slavné husitské doby v Čechách.

Tato doba byla znovu vyzdvihnuta v 19. a 20. století, zejména díky trilogii Aloise Jiráska Proti všem. V 50. letech 20. století byly natočeny úspěšné filmy Jan Hus, Jan Žižka a Jan Roháč z Dubé, které souhrnně seznámily diváky s tímto složitým obdobím v našich dějinách. Na návrší u Lipan byla v roce 1881 postavena velká mohyla na památku této osudové bitvy. Je vedena jako Kulturní památka.

Dnes je toto období vlivem nových historických poznatků přehodnocováno, ale bitva u Lipan zůstane v povědomí lidí dále. Vzpomeňme proto v těchto dnech na 582. výročí této události.

P.S. Při 500. výročí bitvy u Lipan se pořádaly velké lidové oslavy a do Kouřimi byl přivezen velký kámen s pamětní deskou. Kámen tam pod korunami lip stojí dodnes.Těší mne, že tento kámen přivezl na kouřimské náměstí můj tatínek.

 

„Kde domov můj.“ To je název naší nové soutěže, prostřednictvím které se mohou čtenáři magazínu i60 dozvědět o místech dosud nepoznaných. Popište své město či obec, jejich největší zajímavosti, pozvěte je na místa, která máte ve svém okolí nejraději, doporučte jim zajímavosti ve vašem regionu, uveďte tipy na historické či kulturní památky, ale i tipy na dobrou restauraci, hospůdku, kavárnu… Více informací o soutěži najdete zde

 

Soutěž - Kde domov můj
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.