Vědci objevili metodu k prodloužení životnosti kloubních náhrad
Ilustrační foto: pixabay.com

Vědci objevili metodu k prodloužení životnosti kloubních náhrad

26. 5. 2016

Umělé klouby by mohly vydržet déle než nyní, kdy jejich průměrná životnost v Evropě mírně přesahuje deset let. Měl by k tomu přispět objev vědců z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR, kteří pomocí ionizovaného záření upravují strukturu materiálu, z nichž se kloubní náhrady vyrábějí, a tím zvyšují jeho odolnost a trvanlivost. Sdělila to mluvčí Technologické agentury ČR (TAČR) Ivana Drábková.

Právě Technologická agentura ČR tento projekt prostřednictvím programu ALFA podpořila 10,9 milionu korun. Její předseda Petr Očko to považuje za velký úspěch českých výzkumníků. Materiál používaný k výrobě umělých kloubů má sice dobré vlastnosti, ale jeho trvanlivost je omezená. "Například průměrná životnost totální náhrady kyčelního nebo kolenního kloubu v Evropě mírně přesahuje deset let, přičemž v necelé desetině případů dochází k selhání náhrady do pěti let od operace," uvedl.

Kloubní náhrady se vyrábějí z ultravysokomolekulárního polyetylénu, který je dobře tolerován lidským organismem a má nízký koeficient tření. Pro zvýšení jeho odolnosti vůči otěru se nyní používá ozařování prostřednictvím gama paprsků. "Tato úprava však v sobě nese významné riziko oxidačního poškození materiálu vystavenému dlouhodobému účinku prostředí tělních tekutin. Oxidace polyetylénu vede k jeho zkřehnutí a v konečném důsledku tedy i k jeho mechanickému poškození," uvedl Zdeněk Kruliš z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR.

Nový způsob modifikace a stabilizace by měl tyto nedostatky eliminovat. Chemická podstata stabilizátoru je shodná s vitamínem E, takže je materiál vhodný pro použití v lidském těle.

Pokud se objev podaří zavést do praxe, mohlo by to snížit počet opakovaných operací kvůli opotřebované kloubní náhradě. To může být pozitivní zejména pro pacienty, kteří si musejí nechat vyměnit svůj kloub v mladším věku.

Jaroslav Fencl z firmy Beznoska s.r.o., která se jako výrobce kloubních náhrad na výzkumu podílela, předpokládá zavedení nové metody do praxe za jeden až tři roky. "Na konzervativním českém trhu však očekáváme zavedení novinky v horizontu pěti a více let," doplnil.

 

 

 

 

zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%