Rozhodnuto: Velká Británie opouští Evropskou unii
Ilustrační foto: pixabay.com

Rozhodnuto: Velká Británie opouští Evropskou unii

24. 6. 2016

Británie se dnes probudila a zjistila, že se ve čtvrtek rozhodla odejít z Evropské unie. Výsledek referenda, který místní komentátoři označují jako zemětřesení, bude mít dalekosáhlé důsledky pro Británii i pro Evropskou unii.

I když ještě nebyly vyhlášeny oficiální výsledky, již nyní je jasné, že stoupenci členství v EU prohráli. Británie se tak stane první zemí, která z Evropské unie odejde. Na rozhodnutí ihned zareagovaly měnové trhy a poslaly libru na nejnižší úroveň za posledních více jek 30 let.

První odhady po uzavření volebních místností ukazovaly ve čtvrtek večer na vítězství Remain (Zůstat). Během noci však s dalšími výsledky bylo jasné, že takzvaný brexit má navrch ve většině Anglie a také ve Walesu a že směřuje k relativně jasnému vítězství.

Jako první slavil "den nezávislosti" šéf Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage. Političtí komentátoři připomínají, že se sedmkrát neúspěšně snažil o zvolení do britského parlamentu, ale nyní je odpovědný za změnu kurzu britské historie.

Premiér David Cameron loni před volbami slíbil referendum kvůli tlaku euroskeptického křídla své strany, které zase bylo pod tlakem právě UKIP. Původně vnitropolitický a vnitrostranický politický gambit Davida Camerona tak odhalil velkou polarizaci Británie a ukázal na obavy společnosti z imigrace a z ekonomických problémů.

Političtí komentátoři nešetří silnými slovy. Komentátor BBC Nick Robinson uvedl, že výsledek je nejblíže tomu, co by se dalo označit jako revoluce. Připravte se na politický a finanční zmatek, jaký jste ještě nezažili, tvrdí ekonomický komentátor televize ITV Robert Peston, podle něhož lze očekávat reakci britské centrální banky.

The Guardian píše, že finanční středisko City je v šoku poté, co investoři teprve zpracovávají zprávu, že Británie odchází z EU. Podobné pocity zřejmě převládají i v kuloárech vládní čtvrti Westminsteru. To se nemělo stát, řekl televizi Sky News nejmenovaný vládní zdroj.

Odpůrci i stoupenci brexitu se shodují, že jde o bezprecedentní rozhodnutí historických rozměrů. Zatímco euroskeptici slaví, druhá strana se obává důsledků. Je to hrozný den pro Británii, může to být katastrofa pro nás i pro svět, řekl čelný labouristický poslanec Keith Vaz. Podle něj se voliči rozhodovali především emotivně bez ohledu na názor většiny ekonomů a dalších expertů, kteří varovali před důsledky brexitu.

Z hlediska Británie se nyní čeká na několik věcí. Na prohlášení premiéra Camerona, které by mohlo napovědět i o jeho politické budoucnosti. Převažují názory, že on i ministr financí George Osborne budou muset odejít, i když zřejmě ne hned.

Otazníky se také objevují kolem budoucnosti Skotska a Severního Irska. Šéf poslanců Skotské národní strany Angus Robertson již řekl, že vítězství brexitu spustí ústavní krizi, protože Skotsko hlasovalo pro setrvání v unii. Již dříve skotští představitelé připomínali, že taková situace povede k dalšímu referendu o skotské nezávislosti. Někteří představitelé republikánské strany Sinn Féin už také požadovali hlasování o tom, zda Ulster zůstane v Británii.

Stejně jako při loňských parlamentních volbách zklamaly agentury pro výzkum veřejného mínění. Většina z nich ukázala v posledních dnech příklon k vítězství Remain a neodhadla celkem přesvědčivé vítězství brexitu.

V minulosti opustily evropský blok Alžírsko a Grónsko, jejich případ se však nedává srovnávat s Británií. Alžírsko odešlo z předchůdce EU, Evropských společenství (ES) v roce 1962, když získalo nezávislost na Francii. Grónsko vystoupilo z ES v roce 1985 po referendu. Také Grónsko bylo členem ES jako součást Dánska, ale v roce 1979 získalo vnitřní samosprávu.

 

 

 

 

 

Evropská unie Velká Británie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.