Návštěva Harrachova
FOTO: autorka

Návštěva Harrachova

23. 7. 2016

Místo, kde slunce zapadá za horami, kde šumí vodopád řeky Mumlavy a kde se romantickými výhledy z Čertovy hory kochají turisté, je Harrachov.

Moje kamarádka koncem ledna objevila na jednom ze slevových portálů čtyřdenní pobyt v hotelu Bellevue přímo pod sjezdovkou na Čertovu horu. A tak jsme poslední týden v červnu vyrazily vstříc dobrodružství. Rozhodly jsme se, že jako správné turistky nepojedeme autem, ale jely jsme autobusem. Z Plzně do Harrachova cesta trvala asi 4 hodiny a autobusy na sebe plynule navazovaly.

Při příjezdu do centra Harrachova jsme se vyptávaly, kde se asi hotel nachází. Skoro nikdo to nevěděl, což nás dost zarazilo. Později jsme pochopily, proč. Hotel Bellevue se totiž nenacházel přímo v Harrachově, ale byl vzdálen cca 2 km cesty do kopce pod Čertovou horou. V den příjezdu bylo i v Krkonoších nesmírné vedro, a tak jsme v poledním žáru šlapaly i s kufrem, který měl naštěstí kolečka, do kopce a hotel stále v nedohlednu. Když jsme konečně hotel objevily a chtěly se ubytovat, sdělil nám pracovník na baru, že se nejprve musíme ubytovat v hotelu Bílý Hořec, kde mají ubytovací recepci a Bellevue je jen depandance. Představa, že opět jdeme zpět 2 km, sice z kopce, nás rozesmála a sdělily jsme, že ani náhodou se nikam nevydáme. Nakonec ani z voucheru nic takového nevyplývalo. Vše se vyřešilo telefonátem a my jsme se ubytovaly v krásném hotelovém pokojíku s výhledem na Čertovu horu.

Čertova hora je opravdu obrovský kopec ve výšce 1 020m, na kterém se nachází největší mamutí můstek pro lety na lyžích v České republice. První můstek zde byl postaven v r. 1920 a "Mamut" byl vybudován v r. 1980. Na Mamutovi se uskutečnila řada vrcholových soutěží včetně mistrovství světa. Vrchol hory poskytuje krásné vyhledy do okolí a je skvělým výchozím místem por pěší turistiku. Na Čertově hoře je také startovací plocha pro vyznavače létání na padácích a závěsných kluzácích. Na vrchol hory jezdí lanovka a tou jsme i my jely. Bohužel jsme špatně vyhodnotily situaci, protože jsme na vrchol jely až v 17 hod. A tak zpět dolů jsme musely šlapat pěšky. Jednalo se o úzkou cestičku, na které byly velké šutry a sešup byl velmi příkrý. Přiznám se, že jsem si sáhla na dno sil, a když jsme se dostaly po značném úsilí a vyčerpání do hotelu, každá jsme vypila 2 piva.

Druhý den jsme pojaly jako oddechový, vypravily se jen tak procházkou na Mumlavský vodopád. Od města je vzdálen cca 2 km. Řeka Mumlava tady padá přes stupňovitě uspořádané skalní bloky. V řečišti se nacházejí obří hrnce, tzv. Čertova oka, která dravý proud řeky Mumlavy vymlel v žulových stupních. Vodopád je vysoký cca 10 metrů a působí velmi mohutně. Vede k němu pohodlná cesta, u níž také stojí Mumlavská bouda (původní hájovna), kde jsme se zastavily na jídlo.

Poslední den jsme navštívily oblast zvanou Rýžoviště a odpoledne si zašly do hotelu Bílý Hořec kde jsme měly možnost wellnessu. V hotelu byla Kneipova lázeň - střídavě jsme dávaly nohy do teplé a studené vody, a pak taková malá vířivka. Celé to nazývali Kleopatřina koupel. Když jsme si chtěly dát v v jedné místní restauraci kávu presso, sdělil nám majitel, abychom si ji daly v Praze, protože oni si nikdy přístroj na tuto kávu kupovat nebudou a že nám musí stačit tzv. turek. Oni prý také jinou kávu nepijí. Jak jsem pochopila, místní obyvatelé považují všechny turisty bud za Pražáky nebo za Poláky.

V hotelu Bellevue vše fungovalo, jak má, jídlo bylo velmi chutné a personál vstřícný. Kupodivu nechyběl ani přístroj na kávu presso. Připravili pro nás i večírek u táboráku s opékáním špekáčků a zpěvem krkonošských lidových písní. A tak se nám pobyt moc líbil, i když jsme se vracely značně unavené z každodenních horských túr. Určitě si to příští rok zopakujeme, protože jsme spoustu míst nestihly navštívit. 

 

 

 

 

cestování hory
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%