Sacher dort v mém provedení
FOTO: autorka

Sacher dort v mém provedení

26. 7. 2016

O této delikatese byly na portálu napsány dva články. V diskusi u jednoho z nich jsem se zmínila, že ho peču taky a že ho budu péct na své narozeniny do hotelu pro své spolupracovníky. A protože my "zajíci" nekecáme, tak se s Vámi chci podělit, jak se povedl a jak v mém podání vypadá. Pochopitelně mám "svůj" recept, který vychází z receptu šéfcukrářky Restaurantu a kavárny Savoy ve Vodičkově ulici. je to doslova čokoládová bomba, na dortík padlo půl kila čokolády.

A toto je můj recept

Korpus: 200 g čokolády ( 100 g na vaření, 100 g čokolády s 70 % podílu kakaa), 8 žloutků, 11 bílků, 100 g másla, 8 PL cukr moučka, 8 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, na špičku nože prášku do pečiva.

Meruňková glazura:

450 g meruňkové marmelády ( nesmí být kousky, tedy džem není vhodný), 50 ml rumu

Čokoládová poleva

300 g čokolády na vaření, 250 g cukr krystal 200 ml vody

A nyní, jak se taková pochoutka dělá ? Není to žádná rychlovka, jeden den se peče korpus, druhý den pak se zdobí.Těsto na korpus se musí vymazlit. Čokoláda se rozpustí s máslem na jednolitou hmotu a nechá mírně vychladnout. Žloutky se vyšlehají s cukry do pěny a poté se vešlehá čokoláda s máslem. Pak se ještě vešlehá mouka a prášek do pečiva. Dělám to elektrickým ručním šlehačem. Do této hmoty se pak lehce vmíchají do tuha vyšlehané bílky. Těsto se nalije do vymaštěné (máslem) a vysypané (hrubá mouka) dortové formy (26 cm průměr) a peče se v předehřáté troubě na 180°C cca 35 - 40 minut. Špejlí zkusíme, zda je korpus propečený, prvních 15-20 minut se trouba nesmí otevřít.  Korpus se nechá do druhého dne uležet. Meruňková glazura je jednoduchá, marmeláda se rozvaří s rumem. Korpus podélně rozdělíme na dva díly, pořádně natřeme glazurou a zbytkem potřeme dort shora i boky. Necháme vychladit v ledničce, aspoň tak 5 hodin. Čokoládovou polevu, jinak se tomuto říká čokoládový rozvar, připravíme tak, že vaříme cukr s vodou po dobu 5 minut a pak vmícháme čokoládu a dort natřeme shora ( hodně ) a po bocích také. No,  dort je hotov. Pak jen pořádně vychladit a můžeme mlsat. Podáváme ozdobený šlehačkou.

V hotelu měl můj výtvor úspěch, pochutnali si všichni obdarovaní. Dort ocenil i majitel hotelu, který byl překvapen, že jsem ho pekla sama. Ono asi není tak obvyklé, že ženská, kterou viděl mýt talíře, taky tak trošku peče. Život tropí hlouposti. Na doplnění mého povídání připojuji fotky. Dort s glazurou, vcelku a řez. Na úvodní fotce je PORCE.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%