Fotoreportáž: Čápi 2016
FOTO: autorka

Fotoreportáž: Čápi 2016

16. 8. 2016

Na začátku musím laskavé čtenáře varovat. Tento článek obsahuje 42 fotografií čápů.

Letošní příběh čápů je veselý a plný radosti. Pro mě jako pozorovatele to byl více než skvostný rok. Na "mém" hnízdě na staré pekárně se letos prostě dařilo. A já byla více méně u toho.

Přijměte proto moje pozvání na procházku čapím životem od dubna až do srpna.

Duben
Koncem března přiletěl pan Čáp a 1. dubna přiletěla i pani Čápová, ta hned začala poctivě sedět. Jenže její partner se chtěl ještě proletět. 2. dubna odletěl a vrátil se až 12. dubna. A zle se mu vedlo. Samička ho nemínila vzít hned zpět do hnízda. Byl celý špinavý a urousaný.

 

 

 

 

 


Květen
Na hnízdě se oba partneří střídají v sezení. Hnízdo není ani chvíli bez dozoru. A stále se opravuje, zpevňuje a upravuje. Nejhorší je když začne pršet, déšť je studený, naštěstí nemá příliš dlouhé trvání. A pak zase svítí slunce a je teplíčko, někdy až moc.

 

 

 


Červen
Žádná změna, rodiče se poctivě střídají a sedí na hnízdě. Není vidět, žádné mládě, až do 6. června, kdy je vidět první hlavička a během dvou dnů jsou vidět dvě nebo tři? Ano, na hnízdě jsou určitě tři mláďata. Tři hladové krky a rodiče krmí, uklízí a zase krmí.

 

 

 

Červenec
Několikrát jsem pozorovala nálety cizích čápů na naše hnízdo. Nevím jak se to rodiče našich mláďat dozvěděli, ale v tu ránu byli na hnízdě nebo poblíž někde na komíně. A potom to přišlo, čápata začala nad hnízdem trénovat let. Hop a jsme ve vzduchu. Nádhera.


Srpen
Tento měsíc je měsícem loučení. Nebude to už dlouho trvat a čápi se budou houfovat na seřadišti a ve velkých hejnech odlétat do Afriky na zimoviště. Hnízdo na staré pekárně osiří a já se už nikdy nedozvím, jaký osud na moje malé čápy čekal.

 

Čáp je pták v našich končinách notoricky známý, vždyť už od nepaměti se traduje, že nosí děti – vlastně kluky, vrány zase děvčátka. V České republice je evidováno více než 1300 čapích hnízd. Od roku 2014, kdy byl čáp bílý a černý vyhlášen ptákem roku, je většina hnízd sledována řadou dobrovolných nadšenců. Svá pozorování vkládají na www.cap.birdlife.cz, kde se dají vkládat také fotografie. A tak vznikají, právě zásluhou těchto pozorovatelů, originální kroniky života na těchto hnízdech.

Až se příští rok poprvé ozve neklamný projev čápa – klapání zobáku – vrátí se k nám opět jaro. Koloběh života se nezastaví.

fotografování příroda ptactvo
Hodnocení:
(4.8 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%