Fotoreportáž: Střípky z rýžování zlata
FOTO: autorka

Fotoreportáž: Střípky z rýžování zlata

24. 8. 2016

Každoročně ke konci srpna propadne jindy toto poklidné a poněkud ospalé městečko zlaté horečce. Ptáte se, o které město jde?Někteří možná již uhádli. ZLATÉ HORY. Městečko ležící na severu Moravy v Olomouckém kraji má bohatou zlatokopeckou historii, kterou si rok co rok připomíná soutěžemi v rýžování zlata.

V roce 2010 se zde za obrovské účasti jak zlatokopů, pomalu z celého světa, tak i diváků konalo Mistrovství světa v rýžování zlata. Ale nechejme historii historikům.To letošní rýžování bylo sice skromnějsí, ale i tak na Mistrovství ČR a SR se sjeli soutěžící ze šesti zemí – z Polska, Slovenska, České republiky, Rakouska, Německa a dokonce až z Brazílie. Soutěž vyvrcholí v neděli soutěží „O putovní zlatou pánev starosty města Zlatých Hor,“ která je vyhlašována každoročně od roku 1994.

Samotné soutěže jsou provázeny bohatým programem - ukázkou dobových řemesel, koncerty a různými aktivitami pro děti. A samozřejmě nechybí bohaté (i když docela drahé) občerstvení. Za zmínku určitě stojí i to, že vstup na tuto akci je zcela volný, prostě se zde neplatí vstupné. Sympatické, že?

Nechci se zabývat jednotlivými soutěžními kategoriemi, fotoreportáž jsem zaměřila trochu jiným směrem a tak trošičku navazuji na památnou Kloboukovou párty na parníku. Pojďte se podívat. Pozvánka platí hlavně pro dámy, ale pánové jsou vítáni.

Letos jsme s Honzou rýžovali zlato v milé společnosti kamarádů z íčka, Jany Š. a Pavla.

fotografování Můj příběh zábava
Hodnocení:
(4.9 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.