Tip na dovolenou: Faaker See
FOTO: autor

Tip na dovolenou: Faaker See

27. 8. 2016

Stalo se již tradicí, že naši dovolenou v Chorvatsku spojujeme s několikadenním pobytem v Rakousku, které je rájem pro milovníky hor a turismu. A těmi my jsme.

Abychom si cestu k moři rozložili na přibližně dva stejně dlouhé úseky, vybíráme si pro ubytování místo v Korutanech, tedy jih Rakouska, kde je hned několik nádherných jezer s křišťálově čistou vodou, jejíž teplota v létě vyšplhá klidně na 26-28 stupňů. Blankytně modrá jezera obklopují masivy hor, tyčících se do výše přes 2000 metrů, a tak se zde návštěvníkům zjevují doslova snové pohledy na krajinu.

V loňském roce jsme navštívili Ossiacher see, letos jsme se rozhodli pro Faaker See, ležící několik kilometrů od rakouského Villachu i slovinských hranic. Na internetu jsme si vyhledali statek Ulbinghof, ležící cca 4 km nad jezerem. Z okna se tak můžeme kochat nádherným výhledem na jezero a okolní krajinu s dominantní horou Dobratsch, místem jednoho z našich výletů.

Ubytování na statku

Statek není až tak moc velký, majitelé tu chovají tři krávy a někoik koz a také 13 více či méně plachých koček, které z oken a střechy stodoly pozorují nové hosty. Paní domácí je velice milá, kromě němčiny se s ní dá domluvit na základních věcch i česky – jednak k ní Češi léta jezdí na dovolenou, ale pochytí i řadu slov díky tomu, že umí slovinsky.

Slovinci v této oblasti hodně pracují ve službách, obsluhují v restauracích, na benzínových pumpách, sedí za pokladnou v supermarketech a vypomáhají i na velkých statcích, které dodávají mléko a maso do místních mlékáren a jatek. Co je sympatické, že místní produkci najdete nejen na trzích, ale i v sítích obchodů jako Billa, Aldi či Lidl.

Ale zpět k ubytování. Vybavení pokojů je typicky "vesnickorakouské" – dřevěný selký nábytek, mohutné skříně i postele a hutné peřiny, ve kterých se skoro ztratíte. Apartmány mají dvě ložnice a kuchyňku, a tak si tu můžete uvařit, na rozlehlé zahradě pak i ugrilovat. Ráno vám paní domácí nachystá čerstvé pečivo, které tu po kopcíh rozváží pekař.

A po vydatné snídani můžete vyrazit. Kam? Těch míst, která stojí za to vidět, je tolik, že byste tu mohli strávit klidně i měsíc. Ale píšu-li tento text pro senorský portál, mohu zmínit třeba jen "obyčejnou" procházku po pohodlném chodníčku kolem jezera.

Faaker See je turistickým centrem už desítky let, na toto místo jezdívali turisté z Německa i Itálie, Holandska, některé penziony tak mají sto i více let, samozřejmě, že všechny jsou rekonstruované tak, že si zachovávají ducha minulého či předminulého století. Jako téměř všude v Rakousku vás i zde uchvátí čistota a pořádek. Nenajdete tu neposekaný trávník, ale dokonce ani odhozený papír v příkopě. Dočkáme se toho někdy v Česku?

Úchvatná hora Dobratsch

Pro milovníky turistiky doporučuji výlet na horu Dobratsch. My jsme ji viděli přímo z okna penzionu a říkali si "odtud by byl krásný výhled na Alpy". Když jsem si pak o ní přečetli na internetu, že je to úchvatné místo, které pohladí duši každého turisty a milovníka přírody, bylo rozhodnuto – vyrazíme tam. A opravdu jsme měli duši pořádně vyhlazenou.

Na Dobratsch vede dlouhá, klikatá cesta až do výšky asi 1730 m. Jeli jsme pohodlně autem a obdivovali cyklisty, kteří do této výše pomaloučku stoupali na kolech. Cestou míjíte několik parkovišť, která nabízí úchvatné výhledy do okolí, ale je tu i zahrada na ploše 10.0000 m2 se stovkami vzácných alpských rostlin. Z nejvýše položeného parkoviště pak vede několik turistických cest (v létě) a běžeckých či skialpinistických tras (v zimě).

My jsme se rozhodli vylézt až na nejvyšší bod hory Dobratsch do výšky 2167 m.n.m. Cesta není až tak náročná, je upravená, ale samozřejmě stále do kopce, někdy pozvolnějšího, chvílemi prudšího. Hlavně ale jdete úžasnou krajinou, kde se volně pasou stáda krav, koní, koz a oslů, všechna zvířata, nechají-li se, si můžete pohladit. A tak i dětem cesta rychle ubíhá, protože je pořád na co se dívat. My jsme měli štěstí i na stádo kamzíků, no prostě nádhera.

Na všechny, kdož dojdou po zhruba dvouhodinovém výstupu na vrchol, odmění se hora Dobratsch neskutečným výhledem na všechny světové strany – stačí se otáčet a vidíte vrcholy rakouských, italských i slovinských Alp, okolní jezera a miniaturní alpské chaloupky. Kdo miluje hory, ten se tu musí cítit jako ve skutečném ráji. A ještě jedna rarita Dobratsche – na vrcholu se nachází nejvýše položený kostel v Evropě  - Maria am Stein!

Čisté Faaker See

Ale zpátky na zem, přesněji k Faaker See. Po túře udělá vašemu tělu určitě dobře lázeň v jezeře. Kolem celého jezera je písek, takže se zde dá dobře koupat i s malými dětmi. Samotná voda je tak čistá, že se dá údajně i pít. To jsme sice nezkoušeli, byť se děti při potápění několikrát nedobrovolně napily.

Ačkoliv je přístup k vodě na mnohých místech omezen - jsou zde soukromé pozemky či kempy, je tu dostatek pláží i pro veřejnost. My jsme si vybrali místo, kde se dají půjčit lodičky, šlapadla i surfy, jsou tu stánky s občerstvením a dobrou zmrzlinou. Kolem celého jezera je cyklostezka, po které se lidé prohánějí na kolech, koloběžkách či kolečkových bruslích. Ani v plné letní sezoně se člověk nemusí bát, protože na rozdíl od jiných letovisek tu není přelidněno.

Do Faaker See se určitě ještě někdy vrátíme. Je tam totiž moc krásně!

 

 

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%