I pro pacientky s metastatickou rakovinou je důležitý pohyb
Ilustrační foto: pixabay.com

I pro pacientky s metastatickou rakovinou je důležitý pohyb

23. 10. 2016

Podpůrná léčba je nedílnou součástí komplexní léčby, která pacientkám s metastatickou rakovinou prsu pomáhá k celkovému zlepšení jejich stavu. Mimo medikamentů a psychoterapie je do léčby vhodné zařadit také fyzickou aktivitu. Ženy s nádorovým onemocněním by si měly vybírat aktivity, které jsou jim příjemné a přirozené. Na vhodný typ pohybu upozorňuje i edukativní kampaň neziskové organizace ONKO Unie „Nejsem na odpis“, která je zaměřená na zkvalitňování života žen s tímto metastatickým onemocněním.

Důležitá je pravidelnost pohybu, optimální je vykonávat vhodnou fyzickou aktivitu 3 až 4krát týdně a pauza mezi jednotlivými cvičeními by přitom neměla být delší než jeden den. Svalová hmota je pro kvalitu života velmi důležitá, protože kosterní svaly mimo jiné umožňují snadnou chůzi. Předseda České společnosti tělovýchovného lékařství z 1. LF U a VFN v Praze MUDr. Martin Matoulek, Ph.D radí pacientkám, aby se především nepřepínaly a neprováděly žádný pohyb přes bolest. Nezanedbatelný je i psychický účinek pohybových aktivit.

„Pohyb je zárukou duševní svěžesti a může působit antidepresivně. Přináší s sebou pocity radosti a uspokojení, naše tělo zaplavují hormony štěstí zvané endorfiny,“ dodává Matoulek. Z jednotlivých sportů lze obecně doporučit chůzi, plavání či jízdu na kole. Ženy se nemusejí bát ani posilování problémových partií či skupinových cvičení.

Je však důležité, aby pacientky svůj stav vždy konzultovaly se svým ošetřujícím lékařem a dbaly jeho doporučení.

rakovina zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.