S čerty (ne)jsou žerty aneb Na Mikuláše
FOTO: autorka

S čerty (ne)jsou žerty aneb Na Mikuláše

5. 12. 2016

Když jsem zaslechla zvonění, vyskočila jsem jak papírový čertík z krabičky: "Který čert takhle brzy zvoní?" Vzápětí jsem si uvědomila, že tím čertem je budík v mobilu. Ano, je 5. prosince, jdu dnes do školy a večer chodí Mikuláš. To znamená, že s dětmi budou šít všichni čerti. Hlavně pak odpoledne při kroužku, ale do té doby musím ještě mnoho věcí zařídit. Jeden doktor mě poslal k druhému, k tomu musím mít doporučení. To budu zase chodit od čerta k ďáblu. To mi vážně čert našeptal, že jsem tam vůbec šla! Někdo zvoní ..."Koho to sem čerti nesou?" - nenápadně vyhlédnu z okna. Čert to vem, jen někdo neznámý s jakýmsi papírem v ruce. Ať jde k čertu! - nic jsem si neobjednala, nebudu dělat v domě vrátnou. Ať pro něj dojede ten, komu něco přivezl.

Začal padat sníh - co, padat, najednou se tam snad čerti žení. Tak to bude přes město čertovská jízda! Ale nebudu hned malovat čerta na zeď! Přece se nebudu bát cestování jak čert kříže. Ale přesto půjdu z domova raději o něco dříve - čert nikdy nespí! Ještě musím dát kocourovi prášek, mívá občas rýmu a to ho musím hlídat jak čert hříšnou duši. Kouká na mě sice jako čert, ale prášek spolkl.
Před domem mě zastaví povídavá sousedka. Inu, kam čert nemůže, nastrčí babu. A prý, jestli vím, že ten a ten.... Čerta starého vím! Ale jen zdvořile odpovídám, že velmi spěchám.

Co čert nechtěl, autobus nejede, zrovna, když nemám moc času. Čert ví, co se stalo. Konečně!

Cestou si ještě přemýšlím, co dnes s dětmi budeme hrát. Nejdříve přijdou Lukáš a Honza. Lukášovi kouká čert z očí, ale jinak je to kluk po čertech šikovný. Honza je také pěkné čertovo kvítko - není zlý, ale v tom by byl čert, aby se mu jednou při hraní prsty nezapletly. Pak přijdou Kuba s Eliškou - spolužáci. Ti už za 3 roky zahráli hodně písniček. Minule si ale začali cosi šeptat a pak na mé upozornění "Co je šeptem, to je s čertem!" Kuba prohlásil: "My teď zpíváme samé písničky o čertech:" Zamyslela jsem se. Do čerta, měl pravdu, několik jsem jich napočítala......Co se k čertu mohlo stát.....vzal čert tenhle bláznivej sen....(ne, to jen v písničce, jinak si své sny o práci podržím, ještě se mi z ní o čertech nezdá!)

Mikulášské odpoledne mi byl opravdu čert dlužen! Čerti dnes pokoušeli asi i ty nejhodnější holčičky. Příště to bude lepší - snad je blížící se vánoce nebudou inspirovat k jiným čertovinám.

Vracím se domů, a když z okna tramvaje vidím Mikuláše s Andělem a Čerty, najednou mi cosi řekne: Jdi už se vším k čertu - a hodně rychle!
Ale já dnes musím jít ještě na veterinu na kontrolu s kocourem - samozřejmě, že s Čertem! Ten mě ještě stačil vztekle škrábnout a pálí to jak čert. Čert aby to vzal! Inu, čiň čertu dobře, peklem se ti odvděčí! 

Pěknou mikulášskou a hlavně čertovskou nadílku všem!

Mikuláš Můj příběh tradice
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%