Léčbou srdeční arytmie předejdete mrtvici
Ilustrační foto: ingimage.com

Léčbou srdeční arytmie předejdete mrtvici

3. 12. 2016

Přes 40 tisíc lidí ročně v Česku zasáhne mrtvice, odborně nazývaná cévní mozková příhoda. Většina postižených se pak doživotně potýká s jejími následky, čtvrtina lidí zemře. Život by jim však mohla zachránit běžná preventivní prohlídka, během níž by lékař mohl včas odhalit fibrilaci síní, tedy nepravidelný srdeční rytmus, a nasadit vhodnou léčbu.

Na zanedbání prevence doplatil například sedmdesátiletý Petr Kačer, který mrtvici způsobenou fibrilací síní prodělal před osmi lety. „O fibrilaci síní jsem nic nevěděl až do doby, kdy jsem před osmi lety dostal mrtvici. Způsobila mi ji krevní sraženina, která doputovala ze srdce do mozku. Lékaři mi v nemocnici sdělili, že mám fibrilaci síní. Kdybych o své diagnóze věděl dřív, bral bych preventivně léky na ředění krve, které by tomu mohly zabránit. Proto bych chtěl apelovat, aby lidé věnovali této nemoci více pozornosti, “ říká pan Petr.

Porucha srdečního rytmu je druhou nejčastější příčinou cévní mozkové příhody. Nejfrekventovanějším typem této poruchy je právě fibrilace síní, která zodpovídá až za pětinu případů mrtvice. U pacientů s fibrilací síní navíc mívá horší průběh, čtvrtina z nich umírá do 30 dnů, polovina do roku. Fibrilace síní přitom vede k pětkrát vyššímu riziku cévní mozkové příhody.

Nejde přitom o žádné výjimečné onemocnění. „Fibrilace síní postihuje asi 2 procenta dospělých a vzhledem ke stárnutí populace očekáváme, že její výskyt bude v nejbližších desetiletích významně narůstat,“ vysvětluje doc. MUDr. Michal Vrablík, předseda České společnosti pro aterosklerózu. Například u lidí nad čtyřicet let je riziko fibrilace síní až čtyřnásobné. „Odhadujeme, že v ČR máme přibližně půl milionu nemocných, diagnostikováno je však pouze okolo dvou set tisíc,“ upřesnil doc. Vrablík.

Fibrilace síní se může u každého projevovat jinak. Někdo pociťuje zrychlení tepu, jiný oslabenou výkonnost. Často se stává, že se příznaky nedostaví vůbec a poruchu lékaři odhalí, až když pacient prodělá mrtvici. „Přitom by stačilo, aby lidé chodili na pravidelné prohlídky k praktickému lékaři. Ty jsou jednou za dva roky plně hrazené zdravotní pojišťovnou. Lékař při nich zkontroluje tep a natočí EKG a případný problém tak odhalí i u zdánlivě zdravého člověka včas. Dříve, než dojde k fatálním následkům,“ upozorňuje předseda společnosti Mladých praktiků, MUDr. Norbert Král.

Pokud má praktický lékař podezření na poruchu srdečního rytmu, odešle pacienta ke specialistovi, který rozhodne o vhodné léčbě. „U většiny pacientů s arytmií je nutná doživotní léčba ředící krev, která brání tvorbě sraženin. Tato léčba snižuje riziko vzniku cévní mozkové příhody o dvě třetiny,“ vysvětluje doc. MUDr. Jan Václavík z I. interní kliniky – kardiologické ve Fakultní nemocnici Olomouc.

Nemocní pak užívají léky tzv. antikoagulační léky, z nichž nejznámější je warfarin. Ten však způsobuje pacientům mnoho nežádoucích účinků, nesnáší se s řadou jiných medikamentů včetně volně prodejných a také potravin. Pacienti také musejí pravidelně podstupovat laboratorní kontroly a dávky léku se často upravují. Existují ale i další řešení. „Dnes máme moderní alternativy warfarinu, kterými jsou léky spadající do skupiny tzv. NOAC, tedy „nových“ neboli newarfarinových perorálních antikoagulačních léků. Jejich výhodami jsou vyšší účinnost nebo bezpečnost léčby oproti warfarinu. Podle nových evropských i českých kardiologických doporučení by měly léky ze skupiny NOAC být u většiny pacientů preferovány před warfarinem,“ dodává Václavík.  

O CMP
Cévní mozková příhoda (CMP), neboli mrtvice, je způsobena buď nedokrevností mozku při uzávěru některé z mozkových tepen (tzv. ischemická CMP) nebo krvácením do mozku (tzv. hemoragická CMP). Ischemická je častější a tvoří 85 % všech CMP. Mrtvice se objevuje náhle a nečekaně. Může se projevit jako slabost nebo pokles ruky či nohy na jedné polovině těla, pokles ústního koutku, potíže s řečí nebo porozuměním řeči, náhlá porucha zraku, náhlá porucha rovnováhy nebo koordinace či prudká a velmi silná bolest hlavy bez zjevné příčiny. Úspěšnost léčby pak závisí na včasnosti hospitalizace na adekvátním pracovišti. Integrující a hlavní roli v péči o nemocné s akutní cévní mozkovou příhodou mají neurologové. Specializovanou péči poskytují tzv. komplexní cerebrovaskulární a iktová centra.  

O fibrilaci síní (atriální fibrilaci)
Fibrilace síní je nejčastější srdeční arytmie, která významně zhoršuje kvalitu života postižených. Je druhou nejčastější příčinou CMP. Při fibrilaci síní dochází k poruše kroužení elektrických vzruchů v obou srdečních síních. To vede ke ztrátě čerpacích schopností síní a zpomalenému toku krve, který má za následek snadnější vznik krevních sraženin. Fibrilace síní se může vyskytnout u úplně zdravých jedinců (až 20 %), může jít také o dědičné onemocnění. Jedním z hlavních projevů bývá pocit rychlé srdeční akce. Někteří pacienti vnímají výraznou nepravidelnost srdečního tepu. Jiní pociťují nízkou výkonnost při tělesné zátěži (zadýchávání se, pocení). Existují však i nemocní, kteří o arytmii vůbec nevědí a u kterých může být fibrilace síní objevena náhodným nálezem na EKG, nebo při některé z komplikací jako je mrtvice.  

Marcela Alföldi

 

 

 

 

 

 

 

nemoci zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%