Poklady naší přírody: Popenec břečťanolistý
FOTO: autorka

Poklady naší přírody: Popenec břečťanolistý

29. 5. 2017

Takovým malým pokladem z naší přírody je nenápadná vytrvalá rostlinka, kterou všichni určitě znáte a bez povšimnutí ji míjíte, stejně tak do nedávna i já.

Nebýt maminky mé snachy, chodím nevšímavě kolem ní dále. Při našem posledním setkání mi z procházky přinesla odenek a položila mi otázku, jestli vím, co to je. Nevěděla jsem, ale už vím. K snídani jsme ten den, my - dvě tchýně - svorně pojídaly popenec břečťanolistý.

Tuto nenápadnou půdokryvnou rostlinku můžete najít prakticky všude. Na stráních, u plotů, pod křovisky, u lesa, podél cest – od nížin až do hor. Někdy se plazí po zemi, jindy se statečně dere za sluncem, vine se třeba k plotu a dorůstá až do výšky 30 cm.

Používá se jak v kuchyni, čerstvá i sušená, tak i v lidovém léčitelství. Do salátů, pomazánek, polévek atd. můžete popenec trhat už brzy z jara a nevadí, že se teprve chystá do květu. Pro léčebné účely ji sbírejte v době květu, kvete po celé jaro a léto, takže času máte dost. Sbírá se celá nať a na zimu si ji můžete nasušit.

Podporuje chuť k jídlu, působí proti průjmu i nadýmání. Popenec má hojivé, dezinfekční i močopudné účinky, takže se doporučuje užívat lidem se sníženou žaludeční kyselostí a nedostatečnou tvorbou žluči. Obsahuje vitamín C. Chuť bylinky je trošičku pikantní, takže jídlo určitě obohatí.
Je to starobylá bylinka a můžete ji s úspěchem pěstovat třeba v květináči. Má jemně fialověmodrá kvítka.

Ve wikipedii najdete název popenec obecný, ale břečťanolistý se mi líbí více, i když jde zřejmě o stejnou rostlinku.

 

příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.