Zahradní aku technika: ekologická, výkonná, úsporná
FOTO: Mountfield

Zahradní aku technika: ekologická, výkonná, úsporná

14. 5. 2018

Žádná rámus, ani exhalace. Žádné dolévání drahého benzinu nebo tahání kabelů. Snadné ovládání a jen minimální údržba. To vše za příznivé ceny…

Zní to neuvěřitelně, ale nejde o velkou nadsázku. Po letech náročného zkoušení a testování je zde zahradní aku technika, která spojuje výkonnost a dynamiku benzinových strojů s pohybovou nezávislostí: opravdu funguje, dlouho vydrží a má velký výkon.  

„Koupit zahradní aku techniku se vyplatí komukoli, kdo myslí ekologicky a chce ušetřit,“ konstatuje Petr Kopačka, expert na aku techniku společnosti Mountfield. „Stroje jsou spolehlivé a mají velmi nízké provozní náklady. Pohybovat se s nimi můžete bez omezení šňůrou v zásuvce. Mají příjemně tichý chod, pracují bez exhalací a vyžadují minimální údržbu. Atraktivní design a technická dokonalost oslovují mladší generaci, starší lidé oceňují snadné ovládání a nízkou hmotnost strojů. Není proto divu, že je o aku čím dál větší zájem.“

1.jpg

Vysokým výkonem, širokým 46 cm záběrem a pevným kovovým šasi připomíná rotační sekačka Patriot LM46 40Vvýkonné stroje benzinové, náklady na provoz jsou přitom několikanásobně nižší. Je vybavena moderním bezkartáčovým motorem s dlouhou životností a nulovými nároky na údržbu. Výšku sečení lze nastavit do 7 poloh. Odlehčený, materiálově kombinovaný sběrný koš z textilu a plastu zajišťuje ideální proudění vzduchu, a zlepšuje tak sběr trávy. Skvělý dojem potvrzuje perfektní funkce sečení a bezchybný sběr posečené trávy. Sekačka ovšem zvládne také mulčování a boční odhoz trávy. Při tom všem zůstává zachována vynikající mobilita. Výškově nastavitelná madla s ergonomickou rukojetí se dobře drží a na zabudovaném kontrolní panelu přímo před očima můžete sledovat indikátor nabití baterie.

 

Patriot: 1 baterie pro 8 strojů  

Velkou výhodou je kompatibilita akumulátorů s větším počtem strojů, které tvoří ucelenou řadu. Jedna 40voltová baterie pohání sekačky, plotové, nůžky, prořezávače, pily, fukary… Klidně tak upravíte celou zahradu: posekáte trávník, zastřihnete živý plot a keře, prořežete stromy a připravíte dřevo do krbu. A vzhledem k tomu, že moderní baterie mají dlouhou životnost, můžete jednotlivé stroje dokupovat postupně v průběhu několika let.  

„Například unikátní řada zahradní aku techniky Patriot zahrnuje 8 různých strojů: 2 rotační sekačky (se záběrem 37 a 46 cm), strunovou sekačku, řetězovou pilu, plotové nůžky a teleskopické plotové nůžky, teleskopický prořezávač větví a fukar,“ popisuje Petr Kopačka. „Všechny tyto stroje pohání jedna elektronikou řízená lithium-iontová baterie s napětím 40 V, která obsahuje značkové, sério-paralelně zapojené články Samsung. I když jeden z nich přestane pracovat, baterie funguje bez problémů dál, takže je pro ni typická extrémně dlouhá životnost. Baterie může mít různou kapacitu (2, 4, 6 Ah) a i ta nejslabší s přehledem utáhne třeba velkou rotační sekačku.“  

2.jpg

Strunová sekačka Patriot se uplatní na špatně přístupných místech – pod stromy, lavičkou, v okolí skalek či keřů. Sklon poloautomatické vyžínací hlavy lze nastavit, aby se přizpůsobil terénu. Opěrné kolečko umožňuje jisté vedení hlavy při ořezávání okrajů trávníku, např. podél obrubníku. Drátěné vodítko čelního dorazu zabrání poškození okrasné zeleně.

 

Jak vybírat zahradní aku techniku?  

Při výběru zahradní aku techniky byste se měli zaměřit na dvě hlavní věci: kvalitu akumulátoru a šíři řady: čím více strojů do ní patří, tím více se vám investice zhodnotí.   Co se týká akumulátoru, ideální volbou jsou už zmíněné moderní Li-Ion baterie, které představují špičku mezi akumulátory. Jsou chráněny před přetížením, přehřátím i hlubokým vybitím a nemají paměťový efekt. Lze je dobíjet prostřednictvím standardní nabíjecí stanice nebo rychlonabíječky.

Nabíjení je jednoduché – vložíte baterii do nabíjecí stanice, která rozsvítí LED indikaci začátku nabíjení a na konci procesu barevně indikuje plné nabití. Na jedno nabití dokážou některé aku stroje pracovat až 2 hodiny, vždy však záleží na terénu a zpracovávaném materiálu.   „Zatímco před pár lety začínalo aku opatrně s několika stroji, dnes už nikdo nepochybuje, že se zrodil fenomén. Spousta lidí považuje aku technologie za technologii budoucnosti,“ uzavírá expert společnosti Mountfield.  

zahrada
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.