Kdo je hlupák?
ilustrační foto: pixabay.com

Kdo je hlupák?

20. 6. 2018

Nedávno jsem se od tříletého dítěte dozvěděla, že jsem stará a hloupá. Byla to jeho obrana na moje výchovné působení. Nevadilo mi, že jsem stará, smířila bych se i s tím, že jsem hloupá, ale co mi nešlo z hlavy, bylo to spojení.

Evidentně robátko nehodlalo rozlišovat. Stará = hloupá. Nevím, jak dlouho bude trvat, než tříleté dítě prozře a zjistí, že člověk starý může být i chytrý a naopak, že hloupé může být i mládí.

Dovolte mi proto krátké pojednání o tom, kdo je hlupák.

  • Wikipedie říká, že hlupák je člověk, jenž má nedostatek inteligence, pochopení, rozumu, vědomostí, důvtipu i poznání. Hloupost je projevem omezenosti.
  • Podle Immanuela Kanta je hloupost nedostatkem soudnosti.
  • Hloupost je také dávána do souvislosti s nevědomostí a nedbalostí.

Narazila jsem i na spoustu citátů, které hloupost vystihují. Za všechny alespoň dva od velmi chytrých lidí.

  • Hloupost je nejzvláštnější za všech nemocí. Netrpí jí nemocný, ale ti okolo něj. (Jacques Prévert)
  • Kde blb, tam nebezpečno. (Jan Werich)

Zajímavý názor však přináší David Lacko (Publikováno v Člověk,  Dne: Březen 26, 2015)

Dunning-Krugerův efekt: Proč hlupák zůstává hlupákem

Všichni známe situace, ve kterých jsme se střetli s někým, kdo si neuvědomoval, jak hloupý vlastně je. Při internetové diskuzi jste potkali pisálka, který si tvrdě stál za svým názorem a nezměnil jej ani tehdy, když mu ho někdo relevantně vyvrátil. Rodinná oslava se po trošce alkoholu změnila v socio-politicko-ekonomickou debatu a vy jste zjistili, že váš strýc není dělníkem, ale profesorem politologie, a že vaše babička se vyzná v ekonomii lépe než renomovaný odborník. Respektive o tom byli v tu chvíli oba přesvědčeni. V hospodě se čas od času zaposloucháte do debaty od vedlejšího stolu a téměř ihned zjistíte, jak to s tou demokracií a islamizací Evropy doopravdy je. A určitě už vám někdy psal kamarád, že našel neuvěřitelné důkazy o mimozemských civilizacích nebo odhalil globální spiknutí Iluminátů. Nebo vám pro změnu kamarádka poradila zbavit se mikrovlnné trouby, protože o její škodlivosti četla na internetu, a doporučila fungující homeopatika za příjemnou cenu pětiset korun.

Všichni tito lidé mají jednu věc společnou. Nevědomost, kterou si neuvědomují. A pokud jste si až doposud vybavovali různé lidi a situace, na které má slova pasují, a ani jednou jste se nezamysleli nad tím, že se možná občas chováte podobně, je pravděpodobné, že jste této iluzi také podlehli.  I vy se nejspíš považujete za nadprůměrné (a to hned v několika oblastech). Ne, že by každý, kdo se považoval za nadprůměrného, podlehl iluzi nadřazenosti, přesto je moudřejší mít se na pozoru…

https://www.kzamysleni.cz/dunning-krugeruv-efekt-proc-hlupak-zustava-hlupakem/

A co k tomu já?

Snad jen to, že by mě potěšilo, kdyby se vrátilo staré ustálené spojení: starý = moudrý. Tak co, jdeme do toho?

 

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.