Senioři přicházejí na chuť
počítačovým hrám. Jitří mysl

Senioři přicházejí na chuť
počítačovým hrám. Jitří mysl

9. 1. 2013

Mnoha mladým to možná bude připadat jako neuvěřitelná zpráva, ale je to tak: senioři velmi často takzvaně ujíždějí na počítačových hrách. Výrobci teď dokonce už při vývoji těch nových přemýšlejí nad tím, co bude bavit starší generaci.

Češi ve věku nad šedesát let tvoří desetinu všech, kteří hrají hry na počítačích, herních konzolích nebo mobilech. Statistika pochází z Asociace herního průmyslu České a Slovenské republiky a zkoumala, jaké typy lidí si vlastně rády hrají. Třicet šest procent těch, kteří si kupují nebo stahují různé hry, jsou mladí ve věku do dvaceti devíti let. Ale překvapivé zjištění přišlo v další kategorii. Více než deset procent hráčů tvoří lidé starší šedesáti let a je jich dokonce o procento více než těch v kategorii mladistvých ve věku patnáct až sedmnáct let.

Hry seniorům svědčí

Ve čtyřech pětinách českých domácností je počítač nebo notebook, více než pětina domácností vlastní takzvaný chytrý telefon. Hrát tedy máme na čem a zdá se, že si to i umíme užít.

A psychologové mají dobrou zprávu. Zatímco v souvislosti s mladými lidmi bereme internetové hry spíše jako zábavu, u které dítě akorát otupí, zhrubne a zhloupne, v souvislosti s lidmi vyššího věku se o ní mluví jako o zábavě, která může smysly naopak zbystřit. Je to prosté, ve vyšším věku náš mozek vnímá jinak než v mládí. Lékaři dokonce provádějí výzkumy, při nichž senioři hrají počítačové hry, které mají sloužit jako podklady při zkoumání příčin Alzheimerovy nemoci.

Dobrovolníci ve Spojených státech hrají hry s programem Brain Fitness Training a lékaři měří údaje o jejich zdravotní kondici. Senioři reagují na různé zkoušky, grafické podněty a logické hádanky. Výsledky jsou až šokující. Měřeno bylo pět set lidí ve věku nad šedesát pět let. Po čtyřiceti hodinách her na počítači (samozřejmě, že nehráli v kuse), se zjistilo, že dokážou reagovat na hádanky a úkoly dvakrát rychleji než dříve. Značné zlepšení reakcí bylo zjištěno také u lidí ve věku nad osmdesát. A co je ještě zajímavé – tito lidé vyššího věku časem začali počítač ovládat stejně dobře jako třicátníci a čtyřicátníci.

Důležité však je, aby se typy her měnily. Smysly nebystří, když hrajeme donekonečna jednu hru nebo třeba neustále luštíme sudoku. Změny v mozku nastartuje pouze to, když musíme stále přemýšlet a řešit něco nového. Nesmíme hrát mechanicky to, co umíme.

Milionář, Tetris, karty…

Mezi nejoblíbenějšími hrami na počítačích je u lidí vyššího věku například počítačová obdoba vědomostní hry Chcete být milionářem, která je vhodná také například k hraní ve dvou. Vyhledávaný je Tetris, Blockout, různé karetní hry, puzzle. Někteří senioři uváděli, že mají rádi různé verze hry Starcraft.

„Vysvětlil jsem babičce, že klávesnice je vlastně totéž, co psací stroj, který jako sekretářka používala celý život,“ vypráví pětadvacetiletý Michal z Prahy, který svou babičku naučil hrát hry na počítači. „Je nadšená a hrdě to nedávno učila kamarádku. Mastily karty tak dlouho, že jsme se nikdo z rodiny nedostali k počítači. Když ji to nepřestalo bavit celý rok a zkusila řadu dalších her, koupili jsme jí jako rodina k Vánocům vlastní počítač. Má ho ve svém pokoji a máma ji chodí kontrolovat, jestli nehraje dlouho do noci,” říká s nadsázkou. Záliba jeho babičky se přenesla na její přítelkyně, u jejího PC se teď někdy scházejí tři dámy najednou.

Ve Spojených státech je běžné, že penziony pro seniory nakupují herní konzole, díky kterým se dá do her zapojit pohybem. Senioři se baví tím, že na počítačích simulují hru bowlingu či tenisu a lékaři se shodují, že to prospívá nejen jejich duševním, ale také pohybovým schopnostem.

Vlna zájmu už je znát také v Česku. Na internetových diskusních webech si lidé často vyměňují dotazy na hry vhodné pro seniory, ptají se, kde se dají sehnat a které jsou zajímavé. Mnohé lze zdarma stahovat na různých internetových stránkách, stačí si do vyhledavače zadat výraz počítačové hry pro seniory a dál se už dá vypátrat spousta odkazů. Výhodou her, které jsou doporučovány přímo starším lidem, je to, že v nich zpravidla jde o výuku, informace, luštění, postřeh, logické myšlení. Nejedná se tedy o poněkud tupé sestřelování objektů či nepřátel, jak bývá podstatou většiny her pro mládež.

Tvůrci počítačových her již některé dělají přímo na míru starším lidem. Mají větší obrázky, jsou více kontrastní, zkrátka takové, aby na ně viděli také lidé se slábnoucím zrakem. Nedávno proběhlo testování nových počítačových her pro seniory v italském Trentu, které jsou přímo zaměřeny na zlepšování psychomotorických schopností, ač se tváří jako úplně obyčejná hra určená jen pro zábavu.

Možností je mnoho, jde jen o to, nebát se je vyzkoušet.

počítačové hry senioři
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.