Brněnská vila Tugendhat 
mívá často „vyprodáno“

Brněnská vila Tugendhat
mívá často „vyprodáno“

24. 1. 2013

Zájem o prohlídku brněnské funkcionalistické vily Tugendhat je obrovský. Dokonce tak velký, že jsou nyní všechny vstupy o víkendech až do dubna zamluvené. Loňský rok byl co do návštěvnosti dosud nejlepší sezonou – vila přivítala 42 tisíc turistů z celého světa. Prohlédli si ji po rekonstrukci, která přišla na 174 milionů korun. Ve srovnání s rokem 2009, po němž byla kvůli opravám až do loňského března uzavřena, se její návštěvnost zdvojnásobila.

„Vstupy do vily si turisté zamlouvají dlouho dopředu, některé zájemce o prohlídku jsme proto museli odmítnout,“ uvedla vedoucí správy vily Iveta Černá. Asi 40 procent návštěvníků přitom tvoří turisté ze zahraničí. Z Evropy přijíždějí hlavně Rakušané, Němci a Britové. Mezi návštěvníky objektu, zapsaného na seznamu památek UNESCO, jsou také hojně zastoupeni Američané, Japonci a Jihoameričané.

Návštěvnost zvyšují i přednášky, koncerty a také projekce historických filmů. Ty se konají jednou do měsíce u onyxové stěny. Sál pojme 50 diváků, přičemž lidé si opakovaně říkají o promítání černobílého snímku Kristián s hercem Oldřichem Novým.

Stavba od architekta Ludwiga Miese van der Roheje je nejznámější brněnskou funkcionalistickou vilou. Odborníci o ní hovoří jako o díle, které vneslo do moderní architektury zcela nové, revoluční prvky. Je vytvořena z těch nejkvalitnějších materiálů, přičemž architekt kladl důraz na prostor, světlo a vzdušnost. Celá jedna stěna, za níž se otevírá pozoruhodný výhled na Brno, je prosklená a v létě ji lze otevřít.

Vilu si nechala postavit průmyslnická rodina Tugendhatů, která těsně před druhou světovou válkou uprchla kvůli svému židovskému původu před nastupujícím nacismem. Nyní je vila majetkem města Brna.

Otevírací hodiny: úterý až neděle od 10 do 18 hodin, otevřeno je i o státních svátcích.

architektura Brno výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%