Foto

Předčasný odchod do penze?
Alchymie zákonů i matematiky

9. 5. 2013

O jak vysokou částku sníží penzi odchod do předčasného důchodu? Prakticky nelze odpovědět obecně, protože každý člověk bude pobírat jinak vysokou rentu, ale zde je několik příkladů, jak systém pochopit. A vypočítat si tu svoji.

Nejprve je třeba uvést, kdy vůbec můžete odejít do předčasného důchodu. Pokud vám nyní nárok na penzi vznikne předtím, než dosáhnete 63 let, můžete do předčasného důchodu odejít po dovršení 60 let. Tato pravidla platí pro muže narozené v roce 1953 a starší, nebo pro 58leté a starší bezdětné ženy.

U mladších ročníků už to bude jinak. Pokud budete mít nárok na odchod do penze až poté, co dovršíte 63 let, tak můžete odejít z pracovního procesu i pět let před řádným termínem, ale nejdříve v 60 letech. Kdyby vám vzniknul nárok v 64 letech, můžete v práci skončit opět nejdříve v 60 letech. Abyste do období "klidu, cestování a vnoučat" mohli vstoupit, musíte také dostatečně dlouho platit důchodové pojištění.

Čím dříve, tím méně 

Jestliže odejdete do předčasného důchodu, stát vám sníží výši peněz, které budete měsíčně dostávat. O jak vysokou částku půjde, to se odvíjí podle toho, kdy jste do předčasného důchodu odešli, respektive o kolik měsíců dříve jste opustili pracovní proces.

Pokud odejdete do důchodu v období 360 dnů před řádným nástupem do penze, tak se vám důchod zkrátí o 0,9 procenta z výpočtového základu za každých (i započatých) 90 dní. Pokud tedy přemýšlíte, že půjdete do předčasného důchodu 92 dní před regulérní dobou, tak do něj odejděte raději 89. den.

Jestliže byste chtěli odejít do předčasné penze v období, které spadá do času mezi 361. a 720. dnem před řádným odchodem do penze, renta se zkrátí o 1,2 procenta za každých započtených 90 dní. A pokud byste chtěli odejít do penze ještě dříve, bude se vám důchod zkracovat o 1,5 procenta za každých 90 dní.

Variantou je předdůchod 

A další příklad. Pokud byste vkročili do důchodu 740 dní před normálním nástupem do penze, budete po zbytek života dostávat o 9,9 procenta méně (vypočítáme: 4x0,9+4x1,2+1x1,5), než byste šli do důchodu ve státem předepsaném věku.

Jestli se vám vyplatí odejít do důchodu poslední den roku, nebo první den následujícího, se dozvíte na webu, kde si můžete i vypočítat svůj věk, v němž budete mít nárok na regulérní důchod, stejně jako výši svého budoucího důchodu.

Nyní také zákonodárci schválili možnost odejít do předdůchodu, což je instituce, v níž si musíte sami (s pomocí zaměstnavatele) spořit. Do předdůchodu (který výši důchodu nezkrátí) se může odejít také až pět let před důchodovým věkem. Má to opět svá pro i proti.

Ano, je to trochu složité. Ovšem dobře počítat se v tomto případě opravdu vyplatí.

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.