Když Robert Redford
mlčky vzdoruje osudu

Když Robert Redford
mlčky vzdoruje osudu

3. 12. 2013

Za film, při jehož sledování mohou diváci v suchu kinosálů dostat mořskou nemoc, je označováno americké drama Vše je ztraceno, jehož premiéra se odehraje 12. prosince.

Režisér a scenárista Jeffrey C. Chandor v něm poslal na osamělou plavbu Tichým oceánem hollywoodskou hereckou legendu a držitele dvou Oscarů Roberta Redforda. Na jachtě, která se srazí s plovoucím kontejnerem plných čínských bot spadlým z nákladní lodi a začne se potápět, ho čeká doslova střet s osudem. To vše se odehraje během 106 minut prakticky beze slov.

Osamělý mořský vlk zřejmě už zažil spoustu krizí, ani tato ho nevykolejí. Zalepí mohutnou díru v boku lodi, která po nárazu vznikla, a pluje vstříc nejbližší pevnině a bezpečí. Jenže tato událost je jen první z řady katastrof, které ho během osmi dnů čekají. Čelí silným bouřkám, nedostatku pitné vody i nefungující technice, spolehnout se musí jen sám na sebe a vůli přežit. Ani kolem plující obrovské lodě, které potkává, na jeho signály nereagují a on pozvolna propadá zoufalství. Přesto se nevzdá.

Zahraniční kritika snímek a především Redfordův výkon označila za úchvatný či ohromující. "Takový scénář se mi v životě nedostal do rukou," komentoval svůj úkol. Ačkoliv v něm nenašel žádné dialogy a děj byl jen hrubě načrtnutý, plně se oddal vizi režiséra Chandora, s nímž se seznámil na svém festivalu nezávislých snímků v Sundance. I když mu v lecčems pomohli kaskadéři, čekala na sedmasedmdesátiletého herce řada náročných scén.

"Nereptal ani tehdy, když jsme ho posadili do záchranného člunu a obrátili vzhůru nohama," vzpomíná režisér v distribučních materiálech. Silný příběh reprezentující žánr dramatu o souboji člověka s přírodou získal na filmovém serveru imdb.com 75 procent. "Je to takový Stařec a moře pro 21. století," uzavřel Chandor.

film
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.