Velikonoční pondělí si muži stále užívají
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Velikonoční pondělí si muži stále užívají

21. 4. 2014

Velikonoční pondělí se v Česku nese ve znamení tradice, při níž muži vyplácejí ženy a dívky pomlázkou z vrbového proutí. Za odměnu dostanou malovaná vajíčka, případně sklenku tvrdého alkoholu. Zvyk, jehož kořeny sahají do 15. století, má v různých regionech trochu odlišné podoby, někde dívky mohou podle tradice po poledni polévat chlapce studenou vodou.

Zatímco od Zeleného čtvrtka do Velikonoční neděle jsou Velikonoce křesťanskými svátky oslavujícími zmrtvýchvstání Ježíše Krista, pondělí už má světský charakter. Koledování označované rovněž jako "šlehačka" nebo "mrskačka" se na Velikonoční pondělí, které je volným dnem, drží nejen v regionech s živou folklorní tradicí, ale také ve městech včetně Prahy.

Podle pověsti žena, která je na Velikonoce vyšlehána, zůstane celý rok zdravá a uchová si plodnost. Jiný výklad pomlázce přisuzuje omlazení. Každopádně nemá být cílem vyšlehání způsobit bolest, ale vyjádřit zájem o ženu či dívku. Některé jsou dokonce uražené, když je žádný muž nenavštíví.

Velikonoční pondělí je také spojeno s vyšší intenzitou dopravy, protože se lidé vracejí z prodlouženého víkendu. Policie proto plánuje intenzivnější kontroly především na hlavních tazích. Zaměří se při nich mimo jiné na řidiče pod vlivem alkoholu, kterých o velikonočních svátcích bývá více než obvykle.

Velikonoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.