Ladislav Potměšil: Vztah musíte
brát s humorem a diplomacií

Ladislav Potměšil: Vztah musíte
brát s humorem a diplomacií

24. 7. 2014

V poslední době se objevoval v rolích lékařů. Nejdříve v seriálu Ordinace v růžové zahradě, pak v Cestách domů. Teď má Ladislav Potměšil jednu z hlavních rolí v novém seriálu Svatby v Benátkách. Hraje poctivého sedláka, který má rád zvířata. Zdá se, že tahle role ho vystihuje nejlépe. Přírodu, zvířata a obyčejný klidný život na své chatě má nejraději.

Jak trávíte léto?

Nejraději ve srubu v přírodě, ale toto léto je také pracovní kvůli seriálu Svatby v Benátkách. Na chatě si to ale se ženou vždy užíváme. Také naše fenka Líza je tam taky šťastná. Když můžu chodit na houby a na procházky, jsem nejspokojenější. Někdy přijedou děti s vnoučaty, někdy jsme tam se ženou sami, ale vždycky je nám tam dobře.

Vy jste spolu s Jaroslavou Brouskovou více než čtyřicet let, že?

Ano. A doufám, že už spolu vydržíme.  Tedy, že ona se mnou vydrží.

Čím to, že to někomu takhle vyjde?

Je třeba brát vztah s humorem a diplomacií. Já měl prostě štěstí, že jsem potkal svou ženu.

Jakých těch čtyřicet let bylo?

Za sebe můžu říct, že to bylo dobrý. A pořád je. V tomhle věku už nás spojují vzpomínky. Je fajn, když si někdy vzpomenu, jak jsme si koupili první auto. Nebo televizi. Anebo lednici. Mladí to dnes berou jako samozřejmost, ale pro nás to byla událost. Já vím, že to někomu může připadat k smíchu, ale kdo zažil, jak se chodil dívat na televizi k sousedům, nebo si od sousedky půjčoval vysavač, přišlo mu pak jako událost, když si koupil televizi a vysavač vlastní. Tak někdy vzpomínám a usmívám se nad tím.

Ve Svatbách v Benátkách hrajete kliďase, tátu hlavní hrdinky, kterého nic moc nerozhodí. Jste takový ve skutečnosti?

Snažím se. Výhodou je, že máme fenku Lízu, která dobrou náladu stále vytváří. Myslím, že to majitelé psů znají. Podíváte se na pejska, on udělá nějakou vylomeninu a život se hned zdá být lepší. Navíc se mu musíte věnovat, chodit na vycházky, a to všechno člověka zaměstná. Kolegové říkali, že když jim připadám mrzutý, stačí se mě zeptat na pejska. Prý se rozzářím a začnu nadšeně vyprávět.

Vy o své fence mluvíte často a rád...

Dříve jsme měli Boníka, na kterého jsme byli zvyklí. Když zemřel, byla to pro nás  velká rána. Zařekli jsme se se ženou, že už dalšího pejska nechceme. Jenže pak produkční vodila na natáčení seriálu Cesty domů svého bišonka. Byla s ním obrovská legrace, a tak jsme si dali nechat tip na jednu chovnou stanici. Přijeli jsme tam a k nám přiběhla jedna barevná fenka. Nebyla bílá jako bišonci, ale byla barevná. Už se nedalo nic dělat. Vybrala si nás. Má za sebou výstavní kariéru, čemuž odpovídá i její jméno Blizzard Aneriko. My jí říkali Blízo až z toho vznikla Líza.

Vás proslavily komedie, například táta z Discopříběhu nebo major z filmu Byl jednou jeden polda. Máte rád komediální role?

Mám je rád. A jsem rád, že v novém seriálu Svatby v Benátkách je humoru dost. Moje postava je takový živý, zemitý sedlák, který rád hospodaří a užívá si to. Žije život, jaký mu vyhovuje. Je mi sympatický i tím, jak miluje svoje králíky, rodinný život, pohodu. Kdyby všichni lidé měli takhle jasno, co v životě chtějí dělat, bylo by více těch spokojených než věčně naštvaných.

 

Ladislav Potměšil
Narodil se 2. září 1945. Začínal s herectvím v různých souborech, pak vystudoval DAMU. Byl v angažmá v několika divadlech, mimo jiné také ve Vinohradském. Kromě rolí v úspěšných filmech Discopříběh a Byl jednou jeden polda se objevil v řadě seriálů. Nyní je jednou z hlavních postav seriálu Svatby v Benátkách na Primě. Jeho ženou je herečka Jaroslava Brousková.

rozhovor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%