Tchýně
FOTO: autorka

Tchýně

16. 8. 2016

Kdo vůbec vymyslel a jak vzniklo to ošklivé slovo tchýně, pro maminku vašeho protějšku v manželství? Ten název je sám o sobě hrozný, ale proč se pro tuto osůbku ještě vymýšlí tolik odporných vtipů, které ji napadají a zesměšňují? Uvědomujete si vůbec, že toho vašeho a možná milovaného s láskou vychovala a vy, jestli budete mít děti, také se za pár let tchýní stanete?

Tchán většinou zůstává stranou a na toho se snad ani žádné vtipy nevymýšlejí. Většinou se zdá, že je to hodný, ušlápnutý mužíček, kterého usurpuje právě řečená tchýně. Tchýně je postrachem jak novomanželů, tak novomanželek. Proč? Vždyť pro vás určitě udělala co mohla. Pomohla vám vystrojit svatbu, věnovala vám co mohla a s láskou. Že vám chce trochu poradit abyste nedělali tolik chyb v soužití?

Také vám možná chce pomoci se starostmi o vaše děti? Proč si vlastně myslíte, že vám chce uškodit?

Dokud tchýně ještě vlastní tchána, je kvůli němu, (chudáčkovi), tolerována. Pokud zůstane sama, bez jeho opory, je odstrkována od veškerého vašeho života. Nechcete ani její pomoc, ani její rady. Posmíváte se jí za zády a chechtáte se každému vtipu, který ji ubližuje, který ji ztrapní a udělá z ní zlou semetriku.. 

Já vím, že to není vždycky a některé rodiny si tchýně považují a i s láskou ji říkají maminko. Napadlo mě to ale napsat, když jsem viděla televizní  ošklivou reklamu právě na řečenou tchýni. Kdo vám dává vůbec právo?

Né každá tchýně je úžasná, ale ani každá snacha a zeť nejsou zrovna ukázkou dokonalosti.

Tchýně po vašem opovržení se stává opuštěnou stařenkou. Její životní snažení je pryč a její nepotřebnost je jí stále opakována. Jak můžou vůbec děti zapomenout na její lásku  s  kterou je vychovala? Ona  ale  už vůbec nemá co do vašeho života mluvit. Ano je to život váš, ale ona byla na počátku toho vašeho života. Neubližujte ji!

Nejlépe by asi pro vás  některé bylo, všechny tchýně po vaši svatbě zahubit. Tím se její škodlivost úplně eliminuje a vy budete šťastně žít, dokud se tchýní nestanete. Tak hodně štěstí!

 

 

 

glosa rodina
Hodnocení:
(4.7 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Lišková
Vtipy o tchýních, nám opravdu moc nelichotí, to je pravda. S oběma zeti vycházím celkem v pohodě, ale do hlavy jim nevidím. Když u nich opatruji vnoučata, snažím se uvařit něco dobrého, co zeti chutná, rady moc nedávám. Našlapuji opatrně , jak v minovém poli. Vyjít dobře se snachou, je asi těžší, to neznám, syna bohužel nemám.
Jarmila Komberec Jakubcová
Jsem tchýni 10let a s mojí snachou jsme kamarádky, nikdy jsem nechtěla by mi říkala maminko, má přeci svoji. Pro ni jsem Jarmila a ona je Zaneta. Pokud něco dobrého upeče, hned přiběhne za mnou dolů vnučka a přinese mi ochutnat a podobně to dělám zase já.Prostě pohoda, do ničeho jí nemluvím, nekritizuji a nepomlouvám ji u syna. Mám tu nejlepší snachu nebo já bych ji spíše nazvala dcerou. A tak slovo tchyně mi nevadí a vtipy o nich mi nikdo neříká.
Květoslava HOUDKOVÁ
V rodinách dětí dospěla vnoučata = rodiče -zatím- tchýně/tchán nejsou, ale čím častěji "sirotci" = když jim děti mizí k partnerům. Těžko si zvykají, že rodina už není kompletní. Řekla jsem dceři: Vidíš, teď máš to, co já jsem kdysi také prožívala - ale na rozdíl ode mne jste aspoň dva.
ivana kosťunová
Souhlasím s vámi, vtipy o tchyních jsou nevkusné, zvláště veřejně vystavované. Taky by mě to pobouřilo. A vůbec to nemá co společného s mezilidskými vztahy, ale s obyčejnou lidskou slušností a zdvořilostí.
Jana Šenbergerová
Do manželství jsem vstupovala s odhodláním být dobrou snachou a vyjít s jakoukoliv tchýní. Té své jsem nepadla do oka, takže jsme udržovali spíš jen společenské vztahy a naše děti díky tomu neměly druhou babičku. Dnes jsem ji vděčná za to, že se nám nepletla do života a nejsem si jistá tím, jestli to nebylo hlavně k její škodě. Snažím se být lepší tchýně, ale občas se musím hodně kousnout do jazyka, a to si myslím, že jsem spíše tvor mírumilovný. Vtipy o tchýních se mi líbí. Některé jsou velmi trefné.
Marie Novotná
Opravdu také neshledávám nic ošklivého na ,,tchýni".A vtipy ? Záleží které kdo čte.Určitě je hodně vtipů politických,policejních,učitelských aj.Všechno je v lidech.Nikdo není dokonalý.Jinak souhlasím s napsaným přede mnou.
Hana Šimková
Tak se tedy za svůj článek omlouvám, ale jestli jste tchýně vám nevadí jak se všeobecně na tchýně pohlíží? Na nikoho není tolik ošklivých vtipů. Není to moje zkušenost, ale tak jsem se nějak chtěla tchýní zastat. Nemusí se vám to ovšem líbit.
Elena Valeriánová
Přemýšlím, co je ošklivého na slově "tchýně". Nic na něm ošklivého neshledávám. Ta ošklivost je v něčem jiném, v lidech co ho hanlivě používají. Mám pocit, že ten váš článek tady nenajde zřejmě adresáta. Jedno je jisté máma je máma a tchýně je tchýně i kdyby byla ze zlata. Ale ani to není pravidlo. A jedno je fakt, mladí se musí poučit ze svých vlastních chyb. Nebyli jsme lepší nebo ano?
Jitka Prušová
ježíš, proč to tak hrotíte? vždyť soužití lidí není vůbec o příbuzenským vztahu, lidi vás berou takovou jaká doopravdy jste, lhostejno zda právě hrajete roli dcery, matky, babičky, tchýně, švagrové, sestry, tety nebo neteře. Nechci být osobní, nevím zda popisujete vlastni zkušenosti, jen vám mohu už teď řict, kde je pravý kámen "úrazu', který spolehlivě zničí každý mezigeneračni vztah, cituji: "že vám chce trochu poradit, abyste nedělali tolik chyb v soužití?" Jestli chcete žít v míru s "mladými, tak tohle nikdy! nedělejte!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.