Zelí srdce rozveselí. Naložte si ho doma sami, v zimě se tato zásobárna vitamínů bude hodit
Vyrobte si doma vlastní zásobárnu vitamínů. FOTO: Ingimage

Zelí srdce rozveselí. Naložte si ho doma sami, v zimě se tato zásobárna vitamínů bude hodit

22. 10. 2021

Kysané zelí z obchodu obsahuje konzervační látky a po sterilaci je sice zbaveno nežádoucích mikroorganismů, ale i množství vitamínů. Vitamínovou bombu v podobě kysaného zelí si proto raději připravte doma sami. Jak na to?

Nejdříve si musíte pořádit to správné zelí - tedy to, které je určeno ke krouhání a k nakládání. Bílé zelí koupené v supermarketu k nakládání úplně vhodné není, i když jde to také.

Zelí a také nádobu pečlivě omyjte a vysušte. Pokud nakládáte zelí do keramického hrnce, je dobré jej nejdříve vysiřit, tedy zapálit v něm sirný knot.

Zelí nastrouhejte, anebo nakrájejte najemno do větší mísy a zasypte solí. Na kilogram zelí budete potřebovat 10-15 g soli - pozor, musí to být kuchyňská sůl bez jódu, jinak zelí zhnědne a nebude křehké.

Nakrájené či nakrouhané zelí zasypejte drobně kmínem. Někdo přidává do zelí také cibuli či nakrájená jablka, ale to nedoporučujeme, je lepší přidat cibuli až do zelí zkysaného, například při přípravě salátu. Naopak neuškodí na dno přidat kopr, anebo plátky křenu. Nechte zelí v míse dvě až tři hodiny odpočinout, aby pustilo šťávu, poté zelí v dlaních zbavte vody, tedy důkladně vymačkejte a postupně pěchujte do připravené nádoby. Dbejte na to, aby ve vrstvách zelí nezbyla vzduchová bublina.

Pozor, nechejte pod uzávěrem sklenice či keramického hrnce trochu místa, zelí pustí další vodu a v nádobě tak mírně nabyde. Pak už jen sklenici uzavřete víčkem, anebo fólií, kterou upevníte provázkem či gumičkou. Nechejte zelí první dva dny při pokojové teplotě a pozorujte, zda začíná kvasit - bublat. Cca po třech dnech víko otevřete, aby mohl ucházet plyn.  Pak nádobu uložte na chladnější místo s teplotou cca 5 -15 stupňů. Kontrolujte, zda je nad zelím voda, aby k zelí nemohl vzduch. Za 4-5 týdnů už můžete ochutnávat. Zelí v chladu vydrží klidně až do jara.

A na závěr, proč je kysané zelí tak zdravé?

- Obsahuje velké množství vitaminu C, vitamin K, ale také železo, vápník, zinek či hořčík
- Umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu
- Snižuje krevní tlak
- Působí proti onemocnění trávicího traktu
- Působí protizánětlivě
- Podporuje detoxikaci těla i krvetvorbu
- Působí proti různým formám zhoubných onemocnění, ale i degenerativnímu onemocnění mozku.

A jak říkají babičky: zelí srdce rozveselí. Tak dobrou chuť.

Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Gebauerová
Cibuli dávám léta bez problemu, jen ta sůl bez jódu se těžko shání.
Martin Vrba
Zelí srdce rozveselí, ale proč nechat ve smutku strádat ostatní orgány. Tomu zabráníte, když každé sousto kysaného zelí vždy doplníte několika doušky kyselého mléka. Srandu z toho pak zažijí celé vaše útroby. Pokud jste ještě majiteli panelákového řešení, kde je WC spojeno s koupelnou, tak se ale zeptejte, zda někdo z rodiny nemá v úmyslu se v nejbližších hodinách koupat a pro klid duše a jistotu si blokněte pro sebe i tu koupelnu, někdy i ta krátká vzdálenost se může ukázat jako příliš dlouhá.
Věra Halátová
Nakládám každý rok. Letos mám naloženo 20 kg. Kmín nedávám, zelí hnědne. Dávám cibuli, mrkev a jablka. Každý doporučujeme něco jiného.
Vladislava Dejmková
Když nás bylo doma více, nakládali jsme zelí každý podzim do pěkně velkého zeláku. Teď už jen kupuji, mám vyhlídnutý jeden dobrý zdroj.
Jarmila Komberec Jakubcová
Kysané zelí nenakládám protože Křimice jsou součástí města Plzně a tamější zelárna má to nejlepší nakládané zelí. Jezdím si ho tam kupovat.
Zuzana Pivcová
Kysané zelí mám moc ráda, i když dřív jsem ho moc nesnášela. Ale nejlepší zelí, které jsem kdy jedla, byl dárek od Honzy!!
Margita Melegova
Driv to byl kazdy podzim soudek na 12 l, dnes v byte nekolik zavarovacek najednou a kdyz dochazi tak se krouha zeli a plni dalsi, byt sice nevoni casteji vetrame, ale zeli je mnam.
Jana Šenbergerová
To je tak sugestivně napsáno, že snad najdu nějakou třílitrovou zavařovačku a aspoň trochu zelí do ní "našlapu", abych posílila naše zdraví a potěšila své nakřápnuté srdce. Díky za recept, ten náš jsem už dávno někde zašantročila. ♥♥

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.