Odborníci se shodují, že i přes mírná zlepšení není současný stav výživy populace v ČR uspokojivý. Studie Společnosti pro výživu ukazuje, že Češi konzumují energeticky bohaté potraviny, upřednostňují živočišné tuky a mají stále vysoký příjem kuchyňské soli. Jedí málo ovoce a zeleniny, naopak masa si dopřávají zhruba o 20 % více, než je pro organismus vhodné. Experti však upozorňují, že právě správná skladba jídelníčku je důležitá pro prevenci civilizačních chorob.
Česká republika se řadí mezi země s nejvyšší úmrtností na kardiovaskulární choroby. Celosvětové prvenství zaujímáme ve výskytu nádorů tlustého střeva a konečníku. Přední pozice obsazujeme rovněž co do počtu obézních jedinců – poslední průzkumy hovoří o tom, že přibližně 52 % dospělé populace se pohybuje nad hranicí normální hmotnosti, 35 % z nich spadá do kategorie nadváhy a 17 % je již obézních.
Zdravý životní styl snižuje riziko rakoviny
Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) lze přitom až 80 % případů nemocí srdce, cévních mozkových příhod a diabetu 2. typu předejít, pokud by se vyloučily rizikové faktory životního stylu. Zdravý životní styl podle odborníků snižuje i riziko rakoviny, a to až o 40 %.
„Na nárůstu tzv. civilizačních chorob se podílí řada aspektů, významnou roli však sehrávají stravovací návyky a skladba výživy. V tomto směru mají Češi rezervy. Hřeší zejména ve vysokém příjmu soli, konzumaci alkoholu, ale i v tom, že do jídelníčku zařazují převážně živočišné tuky a naopak podceňují význam ovoce a zeleniny pro náš organismus“ říká MUDr. Petr Tláskal, CSc, primář Oddělení léčebné výživy FN Motol.
Nejefektivnějším způsobem, jak nemocem čelit, je podle Petra Tláskala z FN Motol prevence. Ta spočívá v dodržování 13 základních pravidel, která uvádí Společnost pro výživu:
- Udržujte si přiměřenou stálou tělesnou hmotnost na základě BMI v rozmezí 18,5-25,0 (dle vzorce kg/m2) s obvodem pasu pod 94 cm u mužů a pod 80 cm u žen.
- Denně se pohybujte alespoň 30 minut např. rychlou chůzí nebo cvičením.
- Jezte pestrou stravu, rozdělenou do 4 – 5 denních jídel, nevynechávejte snídani.
- Konzumujte dostatečné množství zeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 500 g (zeleniny 2x více než ovoce), rozdělené do více porcí; občas konzumujte menší množství ořechů.
- Jezte výrobky z obilovin (tmavý chléb a pečivo, nejlépe celozrnné, těstoviny, rýži) nebo brambory nejvýše 4x denně, nezapomínejte na luštěniny (alespoň 1 x týdně).
- Jezte ryby a rybí výrobky alespoň 2x týdně.
- Denně zařazujte mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané; vybírejte si přednostně polotučné a nízkotučné.
- Sledujte příjem tuku, omezte množství tuku jak ve skryté formě (tučné maso, tučné masné a mléčné výrobky, jemné a trvanlivé pečivo s vyšším obsahem tuku, chipsy, čokoládové výrobky), tak v pomazánkách na chléb a pečivo a při přípravě pokrmů. Pokud je to možné nahrazujte tuky živočišné rostlinnými oleji a tuky.
- Snižujte příjem cukru, zejména ve formě slazených nápojů, sladkostí, kompotů a zmrzliny.
- Omezujte příjem kuchyňské soli a potravin s vyšším obsahem soli (chipsy, solené tyčinky a ořechy, slané uzeniny a sýry), nepřilisujte hotové pokrmy.
- Předcházejte nákazám a otravám z potravin správným zacházením s potravinami při nákupu, uskladnění a přípravě pokrmů; při tepelném zpracování dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smažení a grilování.
- Nezapomínejte na pitný režim, denně vypijte minimálně 1,5 I tekutin (voda, minerální vody, čaj, ovocné čaje a šťávy, nejlépe neslazené).
- Pokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte denní příjem alkoholu 20 g (200 ml vína, 0,51 piva, 50 ml lihoviny).