Mýty o potravinách:
tlačenka jako výživa kloubů?

Mýty o potravinách:
tlačenka jako výživa kloubů?

20. 4. 2015

Tlačenka je prý zdravá na klouby a lze ji považovat za chutnou kloubní výživu. Tyto mýty o potravinách se šíří e-mailovou poštou jako lavina. Obsahují částečně pravdivé informace, které jsou ovšem naroubované na informaci nepravdivou.

Z e-mailové zprávy: TLAČENKA. Samozřejmě, že je tlačenka pro zdraví blahodárná. Hlavně ta domácí, poctivá.  Obsahuje totiž želatinu, a ta je velkým zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Ten je základní stavební jednotkou tvořící pojivovou tkáň a to především pohybového aparátu, chrupavek, kostí, vlasů, nehtů a pokožky. Systém je  prostý:  to, co se  vyvaří z prasečích kloubů, kostí i kůže, se pozitivně  podepíše do našeho organismu. Kolagenu se někdy též říká  „elixír mládí“. Na něm totiž mimo jiné záleží, jak mladě člověk vypadá a jak se pohybuje.

Jak je to tedy s kolagenem

Ano, e-mailem se snadno šíří různé mýty. Tak si povězme, jak to vlastně s kolagenem a kloubní výživou, která se stala užitečným doplňkem stravy v péči o namáhané klouby, doopravdy je.  

Kolagen je dominantní bílkovinou těl savců, tvoří 30 % všech tělních bílkovin. Najdeme jej v kostech, chrupavkách, šlachách, vazech, povázkách, cévách, kůži, sklivci, bělmě. Díky kolagenu, který je v přírodní podobě ve studené vodě nerozpustný, jsou naše těla strukturovaná a pevná, přestože je ze 70 % tvoří voda.

Kolagen je odborníky na výživu považován za neplnohodnotnou bílkovinu, tedy bílkovinu neobsahující esenciální aminokyseliny. Esenciální aminokyseliny jsou ty, které si organismus sám neumí vyrobit a jež je tedy třeba dodávat potravou.

Řešením jsou doplňky stravy

V posledních dvaceti letech se rozšiřuje používání kolagenních doplňků stravy jako kloubní výživy, která vyživuje pojivové tkáně pohybového aparátu. Kolagen je bílkovina, která v lidském organismu tvoří asi třetinu veškerých bílkovin, tedy bílkovina v lidském těle dominantní. Původně se myslelo, že se jedná o jednu bílkovinu, nyní však je známo alespoň 29 typů kolagenu.

V různých tkáních je zastoupení různých typů kolagenu různé, ale z hlediska výživy pojivových tkání kloubů a pohybového aparátu jsou důležité majoritní kolageny typu I a III, které se nacházejí v kostech a kůži.

 

Více naleznete zde

Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%