Vaříme rajčatovou omáčku (sugo)

Vaříme rajčatovou omáčku (sugo)

25. 8. 2015

Možná, že patříte k těm šťastným, kterým na zahrádkách dozrávají kilogramy krásných zdravých rajčat, různých tvarů a dokonce i barev. My v horských a podhorských oblastech jsme na tom poněkud hůře, ale letos, zdá se, se zadařilo i u nás.

Rajčatové omáčky patří mezi klasiku české kuchyně a tak, jak to v životě bývá, jeden je miluje (můj vnuk Petřík) a druhý ji nemusí a má husí kůži, jen si na ni vzpomene. Přitom rajčata prospívají našemu zdraví v mnoha směrech, ale také vyvolávají třeba zlepšení nálady. Pokud máme rajčata pravidelně ve svém jídelníčku, chráníme se nejen před oběhovými obtížemi, ale také proti rakovině. Antioxidanty, na které jsou rajčata bohatá, chrání tělesné buňky proti útokům volných radikálů. Pro seniory by mělo být důležité i zjištění, že rajčata, která patří mezi nízkokalorickou zeleninu, povzbuzují mozek a nervy, pomáhají při únavě, posilují srdce, omlazují buňky…

Receptů na rajčatovou (potažmo rajskou) omáčku je přehršle. Já bych se s Vámi chtěla podělit o dva recepty. Nejedná se ani tak o recept, co zítra k obědu, ale o to, jak zužitkovat přebytek rajčat a mít z něho prospěch třeba v zimních měsících, kdy supermarkety nabízejí pouze ta umělohmotná rajčata bez chuti a vůně.

Recept na rajčatovou omáčku (sugo) je sice převzatý, ale mám ho vyzkoušený a byla jsem spokojená. Tento recept najdete zde.

Druhý recept je můj vlastní, zavařuji si rajčatovou omáčku už několik let a v případě potřeby ocením rychlost přípravy.

Budete potřebovat:

2 kg zralých rajčat
1,5 cibule
slunečnicový olej
5 bobkových listů
větší kousek celé skořice
10 kuliček nového koření
sůl, cukr
čerstvá (sušená) bazalka a saturejka

Příprava:

Do většího kastrolu dáme přiměřené množství oleje a restujeme na něm nakrájenou cibuli, přidáme bobkové listy, nové koření a skořici. Cibule musí být pouze světlá, pak přidáme sloupnutá, na kostky pokrájená rajčata, která jsme zbavili zelené části pod stonkem. Vše dobře promícháme, osolíme, dusíme do úplného rozvaření. Chvíli před koncem vaření přidáme bazalku a saturejku. Saturejka svou chutí nahrazuje pepř. Dochutíme cukrem a solí. V této fázi vyndejte z rozvaru veškeré celé koření. Pak rozmixujeme na hladkou konzistenci. Omáčku nalijeme do zavařovacích sklenic a zavařujeme tak, jak jsme zvyklí. Vodu v hrnci dáme asi do ¾ výšky sklenic, přivedeme k varu a zavařujeme 10 minut.

Vynikající na špagety, jako základ na rajskou omáčku a nebo polévku.

 

 


recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.