Jak vařily naše prababičky: kapr s pikantní nádivkou
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Jak vařily naše prababičky: kapr s pikantní nádivkou

29. 9. 2015

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává náš gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž reprízujeme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na jeden z nich.

Štědrý den je za dveřmi a většina z nás se těší na klasického smaženého kapra a domácí bramborový salát. Ne že bychom chtěli navádět ke scestí této tradiční bašty, ale pojďme vyzkoušet něco nového. Vždyť na štědrovečerním stole se může sejít tradice i "novinka" od Magdaleny Dobromily Rettigové. Co třeba takový kapr s pikantní nádivkou a zdravým celerovým salátem? Každý si rád vybere.

Dělá se tak, že vykucháme kapra vážícího okolo 1,5 kilogramu, uvnitř vytřeme čistou utěrkou, lehce posolíme, dáme na mísu a pokropíme šťávou z vymačkané půlky citronu. Pak mísu necháme v chladu asi půl hodiny odležet. Mezitím jikry z kapra očistíme, dáme do porcelánového nebo kameninového hrnečku, nalijeme na ně 2 lžíce bílého stolního vína, 2 lžíce vody, přidáme špetku soli, 10 nadrobno nasekaných kapari a to vše vaříme pod pokličkou, dokud obsah nezměkne. Opět nadrobno nasekáme a dáme na misku. Přidáme 10 dkg másla, strouhanku ze dvou tvrdých housek, jedno vejce, které jsme předtím na kousku másla lehce osmažili a nadrobno nasekali. K tomu ještě jedno vejce syrové, špetku tlučeného květu, soli a tlučeného pepře. Z této směsi umícháme řidší nádivku, tou naplníme připraveného kapra a zašijeme ho, aby nádivka nevyběhla.

Na pekáči osmažíme na 6 dkg másla 4 dkg jemně nakrájené cibule, položíme na ni připraveného kapra. Pečeme za stálého potírání másla asi 25 minut, přitom kapra jednou obrátíme. Také jej potíráme vypečenou šťávou. Upečeného kapra rozdělíme ostrým nožem na porce tak, abychom nádivku uvnitř nepoškodili, a opět složíme k sobě na podávací míse. Podává se s knedlíkem politým vroucím máslem a s celerovým sladkým salátem.

 

Ingredience
kapr 1,5 kg
půl citronu
2 lžíce vody
2 lžíce vína
10 kapari

nádivka
jikry
10 dkg másla
2 strouhané housky
1 osmažené vejce
1 syrové vejce
sůl, pepř, květ

na pekáč
6-8 dkg másla
4 dkg cibule

na potírání
2 dkg másla
celerový salát

 

Dobrou chuť!

kapr recepty Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%