Příspěvěk na péči: kde a jak o něj požádat
Ilustrační foto: Freepik

Příspěvěk na péči: kde a jak o něj požádat

12. 4. 2024

Stát příspěvkem na péči pomáhá lidem, kteří jsou dlouhodobě odkázáni na pomoc druhých. Tento příspěvek loni pobíralo v České republice více než 360 tisíc žadatelů a stát na příspěvcích vyplatil přes 37 miliard korun. Kdo má na příspěvek nárok a jak jej získat?

Kdo může požádat o příspěvek na péči? 

O dávku žádá osoba závislá, ne osoba pečující. To znamená, že je třeba, aby podpis osoby závislé byl na formuláři, samotné dokumenty může odnést na úřad nebo poslat poštou kdokoliv. Samotnou péči pak může poskytovat jak osoba blízká (např. příbuzný), sociální služba nebo asistent sociální péče.

Kde požádat o příspěvek na péči?

O příspěvek na péči se žádá pomocí formuláře na Úřadu práce. Pověřený sociální pracovník poté posoudí, nakolik je senior schopen samostatného života v jeho přirozeném domácím prostředí. Na základě tohoto sociálního šetření, lékařského posudku, zjištění potřeb a případně ještě na základě dalších doplňujících šetření se stanoví stupeň závislosti a rozhodne se o přiznání příspěvku na péči.

Při posuzování stupně závislosti osoby se hodnotí schopnost zvládat tyto základní životní potřeby (ZŽP):

  • mobilita
  • orientace
  • komunikace
  • stravování
  • oblékání a obouvání
  • tělesná hygiena
  • výkon fyziologické potřeby
  • péče o zdraví
  • osobní aktivity
  • a péče o domácnost (péče o domácnost se neposuzuje u osob do 18 let)

Posouzení žádosti může trvat i několik měsíců, avšak pokud bude příspěvek uznán, dostane ho senior vyplacen i zpětně, za období ode dne podání žádosti. Vzor vyplněné žádosti o příspěvek na péči najdete na tomto místě. Vyplněnou žádost můžete osobně podat na přísluzšném Úřadu práce, anebo poslat poštou.

Pro elektronické podání formulářů existují dvě základní cesty, a to formou odeslání s elektronickým podpisem nebo odeslání přes datovou schránku. Obě tyto varianty se uživateli nabídnou na konci formuláře, pokud je vyplněn validními daty. Jak komunikovat s Úřadem práce elektronicky? Napoví vám toto video:

 

Při vyplňování žádosti o příspěvek na péči budete potřebovat tyto doklady:

  • průkaz totožnosti,
  • rodný list – u dětí do 15 let
  • Oznámení o poskytovateli pomoci
  • Potvrzení o hospitalizaci 60+ (volitelně – pro klienty pobývající v nemocnici déle než 60 dní).

 

S tiskopisem žádost o příspěvek na péči je potřeba podat i tiskopis Oznámení o poskytovateli pomoci, kde bude uveden poskytovatel péče. Poskytovatelem pomoci je osoba blízká, žijící ve společné domácosti nebo asistent sociální péče podle §83 Zákona o sociálních službách 108/2006 sb., údaje poskytovatele se uvedou na tiskopisu oznámení o poskytovateli pomoci do oddílu B.

Asistentem sociální péče se může stát kdokoliv, je starší 18 let, je zdravotně způsobilá (není sama příjemcem příspěvku na péči) a neposkytuje tuto péči jako podnikatel (např. sousedka, přítel apod.)

Smlouva o poskytování pomoci musí být přiložena k oznámení o poskytovateli pomoci. Vzory smluv najdete také pod článkem níže stejně jako žádost o příspěvek na péči a oznámení o poskytovateli pomoci.

Žádost o příspěvek na péči a o Oznámení o poskytovateli pomoci musí být podepsáno žadatelem (osobou závislou na péči). V případě, že má osoba soudem určeného opatrovníka, podepíše formuláře opatrovník.

Žadatel může zplnomocnit i zástupce k podání a vyřizování žádosti. Plná moc nemusí obsahovat úředně ověřené podpisy, ale musí v ní být výslovně uvedeno k jakému konkrétnímu řízení či úkonu v řízení je udělena. Pokud není žadatel schopen v řízení o příspěvku samostatně jednat, může mu být na základě lékařského posudku ustanoven opatrovník pro správní řízení. Pokud se není žadatel schopen žádost podepsat, je potřeba, ztvrdit projev jeho vůle – podání žádosti, svědectvím 2 svědků na žádosti.

Výše příspěvku na péči

V červenci výrazně poroste příspěvek na péči ve stupních II, III a IV. Ještě vyšší částku dostanou osoby ve stupni IV s úplnou závislostí a péčí poskytovanou mimo pobytové sociální služby. Počítá s tím poslanecký pozměňovací návrh zákona o sociálních službách, který předkládá skupina koaličních poslanců.

„O zvýšení příspěvku na péči jsme v posledních měsících velmi intenzivně debatovali s odborníky a hledali také shodu na koaliční úrovni. Je skvělou zprávou, že se nám podařilo najít cestu, jak příspěvek na péči velmi výrazně zvýšit téměř ve všech stupních, a to od července, jak jsem již dříve slíbil,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

 

Snímek obrazovky 2024-04-24 v 8.53.04.png
Zdroj: MPSV

 

 

 

 

 

Autor: Redakce