Chat na téma Recepty

Libor Farský 14.12.2017 06:36
Děkuji, milé dámy, za vaši pomoc radou.
Zorka Horká 13.12.2017 13:58
Pane Farský, správně jste to odhadl. Vaši otázku jsem pochopila jako další z vašich "žertů". Takže semínka všech druhů (jedlá a možná i ta méně jedlá) můžete snadno nakoupit i tady, na internetu. Pěkný den přeju :-)
Blanka Macháčková 13.12.2017 12:31
Libore, u nás mají semínka i v našem venkovském krámku. Dnes už to není žádná nadstandardní surovina.
Libor Farský 13.12.2017 12:27
No jo, takže nic pro mne, žijícího na samotě a po nemoci ještě bez možnosti řídit auto. Ale děkuji, Zu, za informaci, třeba bude mít někdy čas můj syn.
Zuzana Pivcová 13.12.2017 10:46
Libore, taková semínka koupíš buď v obchodech se zdravou výživou nebo i v různých hypermarketech, kde mají suché plody - mandle, ořechy, sušené ovoce. Semínka se prodávají v sáčcích.
Libor Farský 13.12.2017 10:34
Paní Zorko, nic za tou moji otázkou nehledejte, já to fakt nevím a také bych si rád aspoň trochu zahřešil ochutnávkou vánočního pečiva naší mladé, ale neměl bych... .-(
Libor Farský 12.12.2017 16:40
No jo, ale dají se ta semínka koupit? Anebo je to recept až na příští rok a musel bych si je nasbírat?
Zorka Horká 9.12.2017 12:47
Přidám tedy recept, ale obávám se reakcí. O adventu se sice všechno (včetně různých dobrůtek) chystá, ale rozhodně by se mělo na nápor těch dobrůtek tělo připravit a stravu v čase adventu trochu odlehčit. Praktikuji to. No a pak i přes to, že všechny lahůdky vánočního stolu a následně silvestrovských a novoročních laskomin miluji, nemám problémy s nadváhou :) No a tohle jím několik dnů po sobě k obědu i večeři :-) Úžasně to vyčistí tělo i hlavu .Tak tedy suroviny: malá hlávka zelí nebo 1/2 střední hlavy nakrájím na nudličky nebo nastrouhám, tři mrkve nakrájím na kolečka, menší pórek nakrájím na jemno, šálek suchých středně velkých červených fazolí(přes noc namočit a pak uvařit do měkka), plechovka loupaných rajčat, plechovka kukuřice. Hrst slunečnicových a hrst dýňových semínek opražených na suché pánvi nebo na trošce přepuštěného másla.
Zorka Horká 9.12.2017 12:47
Na přepuštěném másle (ghí) nebo oleji osmahnu pór a zelí. Nechám ve velikém hrnci přiklopené asi 2-3 minutky bez míchání, trochu se to přichytí, ale nevadí. Pak začnu míchat, osolím, přidám mletý kmín, pepř, a čertovo lejno (s tím opatrně=jen tak na 1cm na kraji čajové lžičky)a tři větší bobkové listy. Pokud je potřeba, trochu podliju vodou. Asi po dvaceti minutách přidám rozmačkaná rajčata, uvařené fazole a kukuřici propláchnutou vodou. Případně dosolím, dopepřím. Na suché pánvi opražím nejdříve slunečnici a pak zvlášť dýňové semínko a zamíchám do hotové směsi. Pokud je u stolu chlap, dostane k tomu přírodně upravený plátek masa, karboš nebo vinnou klobásu. Já to jím jen tak a když si chci přilepšit, posypu parmezánem :-). To čertovo lejno (Asafoetida) je koření, které pomáhá při trávení, je zahřívací, tudíž zimní a vůbec, dohledáte si na gůglu :-)
Eliška Murasová 8.12.2017 22:53
Nabízím recept na OŘECHOVÝ LIKÉR, který miluju. 22 dkg mletý cukr se tře s 6 žloutky a 1.vanil.cukrem. Dá se vařit čtvrt litru mléka, přidat 1lž mleté kávy a 1lž kakaa, odstavit ze sporáku a přidat 6 dkg másla a vychladit. Větší hrst hrubě sekaných vlaš. ořechů upražit chvíli na másle (pozor, ať se nepřipálí) a nechat vychladit.Pak všechno smíchat a přidat 1 slazen mléko, půl litru rumu.Protřepávat, ořechy shora tuhnou. A pak už jen popíjet.
Elena Valeriánová 7.12.2017 15:54
VAJEČNÝ KONAK: Rozmícháme 6 žloutků s 20 dkg moučkového cukru, nádobu dáme do vodní lázně, přidáme 1 smetanu ke šlehání 40% a 1 kondenzované mléko neslazené a sáček vanilkového cukru, hmotu zahříváme ( (ale nesmí vařit) a šleháme do zhoustnutí. Pak ji ochladíme, pořád ji prošleháváme. Přidáme 1salko a půl litru rumu. Slijeme do připravenych suchých lahví. Dáme do chladu, občas protřepeme. Z této dávky je skoro 2 litry koňaku, ale protože je hodně našlehaný, tak obsah samozřejmě klesne. Ale je fakt dobrý. Není to úplné lepidlo.
Elena Valeriánová 7.12.2017 15:38
Miluško, to mě těší. Já jsem chtěla něco jiného pro mou snachu k narozeninám, která marmelády miluje. A myslím, že se mi povedly. Nechané vzorky manžel slupnul a chválil. A je to fajn, že se mohou uvařit kdykoli přes zimu.
Miluše Hasenohrlová 7.12.2017 13:03
Elen, ty Tvoje marmelády už mám zapsané a určitě uvařím. Teď momentálně ujíždím na rýmovníkovém sirupu. :-)
Jarmila Fialová 6.12.2017 00:20
Žádné vánoční recepty?Ani já nepřidám,nepeču nic neobvyklého a v hodně malém množství.Letos možná ani do mrazáku nezbyde :)
Danuše Onderková 5.12.2017 23:02
Elen díky...
Elena Valeriánová 5.12.2017 20:11
POMERANČOVÁ MARMELADA: 80 dkg čerstvé šťávy z pomerančů, 20 dkg kaki - rozmixovat, kousek celé skořice, 5 hřebíčků, 2 lžíce rumu, nahrubo nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče, 1 sáček vanilkového cukru, 50 dkg cukru, 1 Gelfix 2:1. Ingredience řádně promíchat a dále postupovat dle návodu na želirovacím přípravku. CITRONOVÁ MARMELÁDA: 60 dkg čerstvé šťávy z citrónů, 40 dkg kaki - rozmixovat, 5 dkg propláchnutých sušených brusinek - naložit na chvíli do 2 lžíc rumu, kousek celé skořice, hvězdička badyánu, 3- 5 hřebíčků, 1 sáček vanilkového cukru, 50 dkg cukru, 1 Gelfix2:1. Dále postupovat dle návodu na želirovacím přípravku. Marmelády jsem vařila 10 minut, jsou krásně hutné. Jsou to mé recepty, dělala jsem tyto marmelády poprvé a jsem spokojená.
Elena Valeriánová 5.12.2017 18:08
Peču ji vždy až mám všechno hotovo, ta vůně je prostě ... vánoční. Někdy dávám nejen mandle, ale i ořechy. Tak ať se povede.
Elena Valeriánová 5.12.2017 18:07
VÁNOČNÍ ŠTOLA. 20 dkg másla (hery) utřeme do pěny a postupně přidáváme 18 dkg moučk. cukru, 2 celá v ejce, 1/2 lžičky ml. skořice, citrónovou kůru z 1 citrónu, 2 lžíce rumu a 25 dkg tvarhou. Promícháme a přidáme 50 dkg polohrubé mouky smíchané s 1 práškem do pečiva + 10 dkg rozinek + 6 dkg oloupaných a nakrájených mandlí + 6 dkg kandovaného ovoce. Suchou směs přidáme k již zpracovaným přísadám. Vypracujeme těsto, vytvarujeme štolu a na plechu vyloženém alobalem nebo pečícím papírem ji zvolna pečeme. Na 180 st. asi 45 minut. Pěkně nám na povrchu popraská. Teplou štolu potřeme 6 dkg rozpuštěného másla a hodně pocukrujeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem. Štolu necháme v kuchyni vychladnout.
Květa Řičánková 19.11.2017 20:37
Řezy šup sem jsou známé jako péřová buchta,viděla jsem před lety v nějakém pořadu v TV,často pekla,fakt dobré.Doporučuji péct při 200° 15 min aby se těsto rychle zvedlo nad pudink.
Marie Novotná 19.11.2017 20:26
BUCHTA HRK,HRK Suroviny 2 hrnky pol. mouky 1 hrnek krup. cukru 3/4hrnku mleka 3/4 hrnku oleje 2 vejce 1/2 prasku do peciva pudinkova poleva : 2 mandarinkove kompoty i se šťávou 1 slehacka 1 ztuzovac 1 pudink bez vařeni 1 čokoládová poleva na ozdobu upečeme těsto a na polevu dáme vše do nádoby s těsnícím víčkem a hrkáme dokud neztuhne.Pak jen natřeme na upečenou placku a dozdobíme čokoládou.