Česká marmeládová lady
vaří i pro britskou královnu

Česká marmeládová lady
vaří i pro britskou královnu

13. 12. 2014

Životní příběh Blanky Milfaitové, držitelky několika ocenění za nejlepší marmeládu na světě, líčí kniha Příběh opravdové vášně, kterou autorka představila v Praze. Tato původně obyčejná holka z maloměsta a nyní skutečná "marmeládová královna" dodává své produkty i na stůl britské královské rodiny – jako jediný český potravinářský produkt v historii. 

Publikace je zároveň ohlédnutím za její roční "marmeládovou expedicí", při níž s obytným vozem projela celou Evropu a kus Afriky a vařila marmelády na nejrůznějších místech starého kontinentu. Je navíc příběhem o hledání sebe sama, je plná jejích fotografií a samozřejmě i receptů na marmelády a lokální pokrmy. 

Jak najít své štěstí

Milfaitová kdysi chodila do práce, která ji nebavila, žila ve vztazích, které ji nenaplňovaly, a začala pochybovat o tom, jestli tak má vypadat opravdový život. Jednoho dne to změnila, opustila práci v kanceláři a z města se přestěhovala na Šumavu, kde otevřela kavárnu. Zanedlouho se s novým partnerem odstěhovala na samotu do Pohoří na Šumavě, kde začali vařit marmelády. Dnes je držitelkou mezinárodních prestižních cen a medailí za úžasné marmelády i podnikatelských ocenění. 

„Základem je především skvělé ovoce, poctivá práce a také to něco navíc, podle čeho se jmenuje ta knížka, tedy vášeň. Tu každý do vaření nedá,“ řekla Milfaitová v odpovědi na otázku, co dělá skutečně světovou marmošku, jak ji sama nazývá. Tu, kterou má nejradši, neprozradila, ovšem vzpomenula si, kterými druhy zvítězila na mistrovství světa v Anglii. „Byl to čistý citrón s vanilkou, sladký pomeranč, mandarinky s levandulí a mandarinky s tmavým třtinovým cukrem,“ podotkla s tím, že připravuje i pravá česká povidla. 

Marmeládová expedice

Její cesta s karavanem začala loni v polovině listopadu a skončila před třemi týdny. Se svým mužem a malou dcerkou navštívili 42 zemí a ujeli 102 230 kilometrů. Jen nafta do auta přišla na 420 000 korun, dálniční poplatky stály 42 000 a na pokutách zaplatili 8500 korun. Nehodu prý neměli žádnou, jen jednou jim autobus ve Španělsku urazil střešní blinkr, kamion na Sahaře rozbil kamenem od kola přední okno a v Belfastu je vykradli. Bezprostředně po návratu vyrobila Milfaitová z 50 kilogramů citronů, 50 kilogramů cukru a 20 litrů šampaňského v Srní na Šumavě největší marmeládu na světě. 

Její příběh je jako z pohádky, v níž dobro vítězí nad zlem. Ukazuje cestu plnou pochyb, ale i zjištění, že život opravdu naplno může prožít jen ten, kdo vykročí z tepla jistoty a vrhne se do rizika plnění svých nejtajnějších snů. 

„Ročně u nás vyjde 18 000 titulů knih, z nich téměř čtvrtina pochází od autorů, kteří předtím nikdy nic nenapsali. Tento rukopis vznikal třináct měsíců a určitě zaujme spoustu čtenářů, protože není jen o marmeládách,“ dodal na křtu redaktor nakladatelství Mladá fronta Tomáš Dimter, který s Milfajtovou spolupracoval. 

gastronomie podnikání
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%