Putinovi asi teče do bot,
po letech zlevnil vodku

Putinovi asi teče do bot,
po letech zlevnil vodku

2. 1. 2015

Poprvé za mnoho posledních let vodka v Rusku v novém roce nezdraží, ale naopak zlevní. Alespoň pokud jde o minimální ceny, které určují Kremlem ovládané státní úřady. Ty se přitom paradoxně až dosud snažily bojovat proti nadměrnému pití zdražováním. Protialkoholická sdružení už vyzvala Kreml, aby chystanému zlevnění zabránil, protože s lacinější vodkou se podle nich nepovede splnit slib prezidenta Vladimira Putina, že v Rusku prodlouží průměrnou délku života. 

„Vodce dovolili zlevnit!“ napsal provládní list Rossijskaja gazeta. „Úřady připravily překvapení: od 1. února 2015 se minimální ceny vodky snižují. Půl litru vodky bude v obchodě stát nejméně 185 rublů, namísto 220 rublů (asi 70 místo 84 Kč),“ uvedl populární list Komsomolskaja pravda a ujistil své čtenáře, že příslušný výnos už byl podepsán a úředně vyhlášen. 

Zlevnění se jiných lihovin netýká, a tak zájemci o koňak i příští měsíc za půllitrovou láhev zaplatí nejméně 322 rublů (asi 124 Kč) a za brandy pak ekvivalent 111 korun. 

Překvapivé zlevnění vodky podle deníku souvisí s nedávným vyjádřením prezidenta Vladimira Putina, že ustavičné zdražování vodky vedlo k tomu, že stoupla spotřeba různých náhražek. Ovšem skutečný důvod lze hledat spíše jinde – vysoká popularita ruského prezidenta se začíná otřásat. Kvůli jeho mocenské mezinárodní politice se od něho začíná odvracet velká část vzdělanější veřejnosti. Po ruské anexi Krymu, válce na Ukrajině a následných sankcích Západu, se navíc ruská ekonomika dostala po dlouhé době do minusu.

alkohol
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.