Cimrmani pokřtili největšího 
dřevěného kozla na světě

Cimrmani pokřtili největšího
dřevěného kozla na světě

4. 3. 2015

Je známo, že touhou Járy Cimrmana bylo inscenovat své drama Trójský kůň na prknech pražského Národního divadla.  Aby přesvědčil zatvrzelého dramaturga Ladislava Stroupežnického o velkoleposti svého záměru, přiložil k rukopisu hry i návrh dekorace. Její dominantou byl obrovský dřevěný kůň, postavený, jak antická pověst kázala, z lodních prken a trámů.

Jenže právě tímto nákresem si uškodil. Stroupežnický zjistil, že rozebrání tohoto mamutího koně, aby mohl být po představení odstraněn ze scény, by trvalo 24 hodin. V odmítavém dopise mu napsal: „ Vážený pane! Je to stejná lest, jakou nastražili Řekové na Trójany, s tím rozdílem, že nechcete obsadit město, ale divadlo, jež by bylo nuceno hráti nepřetržitě pouze Váš nepodařený kus.“

Cimrman se bránil tím, že kůň, do jehož útrob se vejde dvacet vojáků, bude pro diváky takovým magnetem, že útroby zlaté kapličky budou mít co dělat, aby jejich nápor vydržely. Svou explikaci ukončil slovy: „Přes Vaše výhrady doufám, že se uvedení Trójského koně brzy dočkám.“

Starého kozla se dočkáte!“ odpověděl mu jedovatě Stroupežnický.

A právě tato krutá věta vedla osvícený velkopopovický pivovar k nápadu odčinit dávnou křivdu. Výtvarník František Javorský se seznámil s Cimrmanovými nákresy a vytvořil tento skvělý objekt, který bude zdobit nádvoří věhlasného podniku jako hold českému géniovi, který se za života žádného holdu nedočkal.

Dovětek k fotografiím

Jan Hraběta a Václav Kotek z Divadla Járy Cimrmana slavnostně pokřtili velkopopovickým pivem na Ladovských vepřových hodech největšího dřevěného kozla na světě. Návštěvníci se také dověděli, jak Jára Cimrman inspiroval velkopopovický pivovar k vytvoření dřevěné sochy. Fanoušci velkopopovického piva vybrali kozlovi jméno Olda Veliký. Pivovar velké Popovice vyrobil dřevěného kozla loni k oslavám 140 let. Po dlouhém putování světem se dřevěný kozel vrátil zpět domů do Velkých Popovic. Socha kozla je vysoká 7,1 metru a dlouhá 7,4 metru a váží pět tun. Skládá se z 67 dílů. Hlavu tvoří jeden kus. Dřevěné části jsou z dubových a borovicových desek.

Cimrman slavnosti
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%