Hrad Loket zpřístupní
mučírnu pro čarodějnice

Hrad Loket zpřístupní
mučírnu pro čarodějnice

14. 3. 2015

Hrad Loket na zahájí hlavní návštěvnickou sezonu s rozšířenou expozicí takzvaného útrpného práva. Návštěvníci budou moct nahlédnout také do nejstarší části hradu, dosud nepřístupného křídla rotundy. V letních měsících bude také prodloužena otevírací doba, poslední prohlídky budou začínat v 18:00.

"V dubnu chceme otevřít expozici útrpného práva, rozšířenou o dvě kobky. Příprava prostor a renovace původní expozice vyjde zhruba na tři čtvrtě milionu korun. Otevřít chceme také křídlo rotundy, které se nyní dodělává. Celková investice byla 4,5 milionu korun. Rotunda byla ve zcela zdevastovaném stavu a návštěvníci ji ještě nikdy neviděli. Nově se tak dostanou i do nejstarší části hradu," řekl ředitel správy hradu Václav Lojín.

Novinkou v expozici útrpného práva bude inkviziční křeslo pro čarodějnice nebo maska pro klevetnice, v níž byly ženy zesměšňovány za pomluvy. "Původní expozici odborníci postupně očišťují. Některé obličeje už byly hodně zašlé, hybné mechanismy se zadrhávaly," uvedla vedoucí loketských průvodců Naděžda Koláříková.

Na Loket se také postupně stále vracejí předměty z takzvané Loketské sbírky. Dosud neviděné exponáty tak na návštěvníky čekají v expozici porcelánu, cínu nebo zbraní.

Hrad má otevřeno celoročně, v březnu vždy od 9:00 do 16:00. Minulý rok Loket navštívilo více než 100 000 lidí a byl tak bezkonkurenčně nejnavštěvovanější z hradů a zámků v západočeském kraji. Druhý nejoblíbenější objekt, zámek v Bečově nad Teplou, měl návštěvnost zhruba poloviční.

hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.